Nataša Novaković: Imamo kontradiktorne informacije. Moramo znati je li Milanović išao službeno u Albaniju ili ne

Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović nije davao izjave u Gruborima danas, ali je njegov Ured priopćio da je predsjednik 12. i 13. kolovoza s Hvara otišao u Albaniju na poziv premijera Edija Rame, u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti pa su troškovi puta podmireni iz proračuna, a smještaj je osigurao domaćin. S Pantovčaka su ponovili da Zoran Milanović nije savjetovao albanskog premijera, zbog čega je i prijavljen za sukob interesa. 

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, potvrdila je da je odgovor stigao danas popodne kao i da postoje neke kontradiktorne informacije.

“Povjerenstvo ima iz njegovog Ureda dopis kojim se mediji obavještavaju da će 12. i 13. kolovoza biti odsutan jer ima privatni put u Albaniju. S druge strane danas smo dopili dopis da je bio na službenom putu. Nismo dobili dokumentaciju koju Povjerenstvo traži kako bi se potvrdilo ono što dužnosnik navodi. Morat ćemo ponoviti dopis kako bismo dobili dokumentaciju iz koje se vidi tko je platio put, zbog čega je išao, je li išao službeno ili ne, ovo samo očitovanje nije dovoljno”, kazala je Novaković dodajući da će se Povjerenstvo nastaviti baviti ovim slučajem.

Predsjednica Povjerenstva kako su putovanja oduvijek bila interesantna pa pritom podsjeća na odlazak bivše predsjednice Grabar-Kitarović u SAD te putovanje u Helsinki za koje nikad nisu dobili dokumentaciju.



“Nadam se da ovo neće biti još jedan Helsinki i da ćemo dobiti dokumentaciju iz koje se može nešto zaključiti i zatvoriti predmet.”

Ozbiljniji pristup imovinskim karticama

Istječe rok za predaju kartica članova nove Vlade. Novaković je kazala da one još pristižu, te da treba proći još neki period da ih dobiju i u fizičkom obliku. Nakon toga prolaze administrativnu provjeru, a sve bi trebale biti objavljene za nekih 10-ak dana. Ukoliko ju netko ne preda, u roku od 15 dana morat će podnijeti Povjerenstvu karticu.

“Mislim da se sada puno ozbiljnije pristupa imovinskoj kartici zbogf afera koje su bile prisutne prošle i pretprošle godine. Čini mi se da se nastoje što detaljnije ispuniti. Još uvijek ima pitanja. Mi stojimo na raspolaganju. Još uvijek neke stvari ne navode, drugu javnu funkciju. U ovim novim karticama negdje i nedostaju. Uvijek bi se trebali obratiti da im pomognemo ako imaju pitanje”, kazala je Novaković i potvrdila da će Povjerenstvo detaljno provjeriti postoji li nesrazmjer u imovini dužnosnika.

Afera Beroš – Zadravec nije slučaj za Povjerenstvo

Priča dana je afera oko telefonskog razgovora Vilija Beroša i Dijane Zadravec. Novaković je kazala da je i Povjerenstvu snimka bila interesantna.

“U ovom trenutku se ne vidi da postoji neki privatni interes koji bi se miješao s javnim interesom dužnosnika Beroša. Ukoliko bi isplivali podaci o nekom njegovom privatnom interesu, tada bi mogli otvoriti predmet. Ukoliko postoji sumnja za neko kazneno koruptivno djelo, to su onda neke druge institucije koje bi se trebale time baviti”.

Na upit koliko je sporno što je snimano bez znanja druge strane, Novaković ističe da nije stručnjak za kaznena djela.

“Koliko je meni poznato ne smije se snimati drugu osobu ni puštati takve snimke u javnosti, ali nisam ekspert za to područje”, kazala je.

S premijerom Plenkovićem Novaković je završila i na sudu zbog svojih odluka. Kaže da je u kontaktu s ministrom Malenicom koji radi na novom zakonu  o sukobu interesa te su imenovali svoje predstavnike u radnu skupinu. Zakon čekaju već 2-3 godine, a kada će biti, kaže da ne znaju.

“Želimo da se zakon poboljša, ali ne na način da se naše ovlasti smanje, nego naprotiv povećaju. Puno toga čekamo,sudske odluke u vrlo bitnim predmetima, koji će odrediti daljnji put zakona. Čin se da će biti zanimljiva jesen”, kaže Novaković dodajući kako očekuje da će zakon biti donesen do kraja godine, pišu Vijesti.hr.

Komentari