Nataša Ban Toskić nova predsjednica KoHOM-a

Specijalistica obiteljske medicine iz Zagreba Nataša Ban Toskić izabrana je na izbornoj Skupštini Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za novu predsjednicu, priopćio je u nedjelju Izvršni odbor te koordinacije.  

Izborna skupština je održana u subotu, nakon 11. Kongresa Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Nataša Ban Toskić je na Skupštini, koja je održana online, rekla da će KoHOM “dosljedno i argumentirano, kao i dosad, nastaviti djelovati prema zdravstvenoj administraciji i javnosti u cilju jačanja kvalitete obiteljske medicine”.

“Obiteljska medicina suočena je s brojnim kadrovskim, organizacijskim i financijskim problemima i izazovima, a vrlo često i nerazumijevanjem naše struke unutar same zdravstvene administracije. Zato KoHOM i dalje želi aktivno sudjelovati u donošenju svih odluka koje direktno utječu na svakodnevni rad obiteljskih liječnika kao i na naše pacijente” rekla je  Ban Toskić.



 Dodala je da će KoHOM nastaviti predlagati rješenja na temelju svakodnevne prakse i iskustva, ali da će isto tako, kao odgovorna organizacija, poduprijeti svaki prijedlog zdravstvene administracije koji ide prema razvoju kvalitete stručnog rada i motiviranju mladih doktora za rad u obiteljskoj medicini“.

Dosadašnja predsjednica Vikica Krolo, koja je tu dužnost obnašala dva mandata  istaknula je podršku medija koji su senzibilizirali javnost za probleme u sustavu obiteljske medicine. Krolo je podsjetila i na to da predstavnici KoHOM-a, najbrojnije organizacije liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, obnašaju brojne dužnosti u Hrvatskoj liječničkoj komori, među njima dužnost zamjenice predsjednika HLK te predsjednice Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLK. Isto tako predstavnici KoHOM-a članovi su Ekspertne skupine Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

„Izuzetan je uspjeh ulazak predstavnika KoHOM-a u Radnu skupinu Ministarstva zdravstva za izradu Nacionalnog preventivnog programa za rano otkrivanje raka pluća jer su u takvu radnu skupinu prvi put uključeni obiteljski liječnici koji svojim iskustvom mogu doprinijeti daleko većem odazivu na preventivne preglede“, naglasila je Krolo.

Na Skupštini su izabrani i članovi Izvršnog odbora, Nadzornog odbora te  Mirovnog vijeća KoHOM-a.

Komentari