NASTAVLJENO SUĐENJE TODORIĆU ‘Nisam imala razloga sumnjati u bilo kakve nezakonite radnje kada sam na ugovoru vidjela potpis Ivice Todorića’

Nicole de rossi/Marko Lukunic/PIXSELL

Iznošenjem obrane Nicole De Rossi, koja je ustvrdila da nije posumjnala u nezakonite radnje nakon što je u ugovoru vidjela potpis vlasnika Agrokora, u utorak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem vlasniku koncerna Ivici Todoriću za zlouporabe ‘teške’ 1,25 milijuna eura.

”Meni i dalje nije jasno zašto bi Ivica Todorić potpisao ugovor kojim sam sebi nanosi štetu pa sam ja i nadalje uvjerena da je taj posao doista obavljen. Nisam imala razloga sumnjati u bilo kakve nezakonite radnje kada sam na ugovoru vidjela potpis Ivice Todorića koji je za mene bio apsoultni autoritet iako ga nisam nikad osobno upoznala”, izjavila je De Rossi.

Iznoseći obranu kazala je da je funkciju u upravi tvrtke Siegman Invest AG preuzela na zamolbu Piruške Canjuge koja je tvrtku osnovala u Švicarskoj i kojoj je, prema tamošnjim zakonima, trebao član uprave sa švicarskim državljanstvom i prebivalištem. De Rossi je dodala da ju je nakon nekog vremena Canjuga obavijestila da će tvrtku od nje preuzeti tadašnji Agrokorov financijski direktor Ante Huljev.

”Canjuga i Huljev su za mene bili uspješni poslovni ljudi na najvišim pozcijama u jednom od najvećih koncerna na Balkanu i nisam imala razloga sumnjati u njih. Huljev je vodio cijeli posao i na kraju me zamolio da Agrokoru ispostavim račun koji je sadržavao ugovornu proviziju od dva posto od ukupne vrijednosti posla”, rekla je De Rossi.



Na kraju svoje obrane De Rossi je istaknula da ne razumije zašto se protiv nje vodi postupak ističući da nikome nije pomagala u počinjenju kaznenog djela za koje je izrazila sumnju da je uopće počinjeno. Zaključila je i kako je zbog sudskog postupka uništen njezin privatni i poslovni život.

Uz nju i Todorića, na optuženičkoj klupi su u ovom slučaju i nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga, koji su također odbacili sve optužbe.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Nakon istrage pokrenute 2017. nedavno podignuta optužnica i u “velikom slučaju Agrokor”

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo 15. rujna.

Njom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora, a tereti ih se da su Agrokor navodno oštetili za oko 1,2 milijarde kuna.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Uz Todorića i sinove novom su optužnicom obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Komentari