NASTAVLJA SE PRIPETAVANJE Jandroković zatražio od Milanovića dopunu prijedloga o predsjedniku Vrhovnog suda

Davor Pongracic / CROPIX

Na verbalne sukobe ili ´tvrdu kohabitaciju´ između predsjednika Republike i premijera već smo navikli, a u ovaj koji trenutno traje, o izboru predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda, posebno se angažirao predsjednik Hvatskog sabora Gordan Jandroković. 

Gordan Jandroković zatražio je od predlagatelja, predsjednika Republike, dopunu prijedloga odluke o izboru predsjednika Vrhovnog suda, s obzirom na uočene nedostatke, doznaje se  u srijedu iz Ureda predsjednika Sabora.

Naime, po članku 170.  Poslovnika, ako predsjednik Sabora ustanovi da prijedlog akta podnijet Saboru nije sastavljen u skladu s odredbama Poslovnika, zatražit će od predlagatelja da u roku od 15 dana otkloni nedostatke.

U protivnom, smatrat će se da prijedlog nije podnesen Saboru, navode u Uredu.



Milanović predložio svoju kandidatkinju

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da će za predsjednicu Vrhovnog suda predložiti Zlatu Đurđević, predstojnicu Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, ocijenivši da ona “nije dio klike koja ne dopušta promjene”.

Đurđević je pristala biti kandidatkinjom, rekao je Milanović novinarima i najavio da će istog dana poslati prijedlog u Hrvatski sabor.

Stručnjaci smatraju da je Milanović u krivu

˝Milanović nije u pravu”, rekao je za Otvoreno Mato Palić.

Podsjetio je da postoji zakon o sudovima koji je dopunjen 2018.godine gdje je propisano da postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda pokreće državno sudbeno vijeće (DSV) objavom javnog poziva.

Dodaje kako Milanović ignorira taj zakon i on je u skladu s tim svojim stavom predložio Hrvatskom saboru kandidatkinju za predsjednika Vrhovnog suda, profesoricu Zlatu Đurđević protivno zakonu.

“Time je prekršio i Ustav RH, odnosno konkretno odredbu iz članka 5. ustava koja kaže da je svatko dužan držati se Ustava, prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske, činom predaje kandidature osobe koja se nije javila na javni poziv, dakle izvan procedure koja je propisana zakonom. On je evidentno pokazao da ne poštuje pravo, odnosno Zakon o sudovima i ne poštuje pravni poredak RH i koliko smo mogli čuti o tom njegovom prijedlogu se neće glasati u Hrvatskom saboru”, objasnio je ustavni stručnjak.

Sličnog mišljenja je i Robert Podolnjak koji ističe kako je svatko dužan pridržavati se Ustava, prava i pravnog poretka, pa i predsjednik republike.

Ako predsjednik smatra zakon neuskladnim s Ustavom, kako navodi, ima mogućnost podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona ili zakonske odredbe.

“On nije podnio žalbu, stoga mora poštivati zakonsku odredbu koja je na snazi. Svatko ima pravo na mišljenje, i on ne mora prihvatiti ni jednu od osoba koje su se javile na javni poziv. Time bi se stekli uvjeti da se poništi taj javni poziv i da se novi raspiše od strane DSV-a”.

 

 

Komentari