Nastavak uhićenja: Ovaj put su na redu Gradska groblja

ilustracija

Nakon što su prošlu srijedu uhićeni glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i poduzetnik Milan Lončarić, danas je zbog sumnje na korupciju uhićeno pet osoba, među kojima su bivši ravnatelj Gradskih groblja Patrik Šegota i njegova sestra Tamara Šegota.

Što je bilo do sada?

Tada su uhićeni Andrea Šulentić, pročelnica stručne službe gradonačelnika, Zdravko Krajina, Bandićev nekadašnji osobni vozač, Vladimir Žaja, također nekadašnji Bandićev vozač, Jelena Čeklić, bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup.

Osim njih tu su i Denis Mohenski zagrebački poduzetnik poznat pod nadimkom Kralj Adventa i Ana Stavljenić Rukavina, bliska suradnica preminulog Bandića koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Još prije je, početkom ovog mjeseca uhićeno 10 ljudi od čega osam poduzetnika i dva zaposlenika Grada Zagreba zbog sumnje da su kao zaposlenici grada uzimali mito od poduzetnika kako bi im ishodovali razne poslove.



Nastavak sage

Sada je došlo do nastavka razbijanja kriminalnih aktivnosti, a osim brata i sestre Šegote, uhićeni su i pomoćnik direktora u Gradskim grobljima Zagreb Drago Pleša te dvije službenice Općinskog suda u Sesvetama, među kojima je Ana Marija Končić, inače kći pokojnog Jadranka Crnića, nekadašnjeg predsjednika Ustavnog suda.

Uskok i policija o uhićenjima bi se detaljnije trebali oglasiti nakon ispitivanja svih osumnjičenika. Tada će biti poznato hoće li protiv petero uhićenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor o čemu odlučuje sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Što je radio Šegota?

Inače, Šegota je ostavku na mjesto ravnatelja podnio u studenom prošle godine nakon što su mediji otkrili da je raspisao javni poziv za desetogodišnji zakup zemljišta na četiri unosne lokacije na groblju Mirogoju.

Šegoti se na teret stavlja kazneno djelo primanja mita vezano uz poslovanje u vrijeme dok je obnašao dužnost direktora Gradskih groblja, a ovako je to uhićenje prokomentirao njegov odvjetnik Vladimir Terešak:

“Više ćemo znati sutra na ispitivanju, radi se o famoznim kućicama za prodaju cvijeća i građevinskim radovima vezanim uz tvrtku pokojnog poduzetnika Nenada Bukovca. Prije dva mjeseca mi je potpisao punomoć, nismo tad puno razgovarali, pretpostavljam da je očekivao da bi do ovoga moglo doći”

Šegotu se također sumnjiči da je jednome poduzetniku pogodovao pri dobivanju poslova s grobljima vrijednih oko 4 milijuna kuna, a da mu je ovaj zauzvrat platio oko 670 tisuća kuna. Očigledno je da je riječ o Bukovcu.

Spomenuti pokojni poduzetnik Nenad Bukovec bio je vlasnik tvrtke Prigorac građenje koja je poslovala s Gradskim grobljima, a prošlog tjedna počinio je samoubojstvo. Navodno je i on bio pod mjerama istražitelja i bio bi uhićen sa Šegotom i ostalima da je živ.

Izjave o uhićenjima

Oko ovog, ali i prijašnjih uhićenja svoj komentar dali su brojni aktivni članovi hrvatske političke scene, pa tako SDP-ov Joško Klisović kaže: “Mislim da se ovo klupko tek počinje raspetljavati. Upozoravali smo na sve ove slučajeve, i na bolnicu Srebrnjak i na adventske kućice.”

“Ako su to bile informacije koje su pokrenule USKOK i policiju, drago nam je. Pozorno ćemo pratiti kako će se to raspetljati. Očekujemo da pravosudna tijela raspetljaju ovu stvar do kraja.”

Mostov Zvonimir Troskot situaciju vidi ovako: “Bivši suradnici gospodina Bandića i gradske uprave još uvijek su u sudskim procesima, nemamo epiloge toga. Nedavno, prije par tjedana smo imali uhićenja u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu, međutim i dalje nemamo koji je epilog s tom osobom.”

“Ono što mi pozdravljamo jest da svaka osoba, gdje je i bila sumnja za bilo kakav mito, korupciju, izvlačenje novaca iz gradske uprave, to treba dobro istražiti. Međutim, s druge strane ono što fali jest epilog tome”

Od političkih analitičara izdvajamo izjavu Tomislava Stipića: “Ovaj igrokaz za javnost u biti demonstrira da niti jedna institucija nije neovisna, već je u kandžama politike. Uhićenja kojima svjedočimo nisu refleks pravne države, već refleks politike koja stvara privid pravne države. Isluženi kadrovi koji više nisu potrebni postaju žrtve vlastite pohlepe, a politika njihova svodnica.”

Komentari