NASTAVAK BITKE ZA GUP Arhitektni upozoravaju: Na Velesajmu i Hipodromu mogu sagraditi 40.000 m2 poslovnih prostora!

Nakon vikenda punog obrata sutra se nastavlja sjednica zagrebačke skupštine kojoj će prva i najvažnija tema biti GUP. Lokalni prostorni plan koji se prometnuo u prvoklasno političko pitanje pokazuje koje sve manevre zagrebački gradonačelnik i ostali zastupnici imaju na raspolaganju, prije dizanja ruku u zrak.

Nakon izmjena, dopuna, dvije javne rasprave, 30 000 primjedbi građana, Milan Bandić na prošloj je sjednici uložio 71 amandman na GUP – dokument koji sam predlaže. Prema izmjenama GUP-a predviđene su već dvije velike javne garaže u središtu Zagreba, ona ispod Dolca i ona na Šalati, amandmanom se dozvoljava gradnja još tri javne garaže ispod parkova – na Trgu Francuske Republike, kod Hotela Panorama i na Kennedyjevom trgu.

“Iza 17 sati dobijete mrtvu zonu u kojoj nitko ne boravi”

“Ono što mi smatramo je da nikako nije dobro poticati centraliziranost grada i sve sadržaje stavljati u Donji grad nego promišljati Zagreb policentrično. U tom kontekstu je bio i zamišljen Novi Zagreb s ovim lokacijama Velesajma i Hipodroma”, kaže Ivan Križić iz Društva arhitekata Zagreb.

Prenamjenu tih zemljišta ovi amandmani ne diraju, to je već osigurano u Izmjenama i dopunama GUP-a. Arhitekti se protive ideji jer se radi o lokaciji zamišljenoj kao središte života za Novi Zagreb. “Ključni problem sa Zagrebačkim velesajmom i Hipodromom je to što su uvrstili mješovitu namjenu. To može značiti da vi na taj prostor možete izgraditi 40 000 kvadrata stambenih ili poslovnih površina, još je gore ako su poslovne površine jer vi onda tu iza 17 sati dobijete jednu mrtvu zonu gdje nitko ne boravi”, kaže Križić.



Zelene površine u stambene

500 000 kvadrata zelene površine amandmanima postaje površina za gradnju. Skupa s kvadratima prije amandmana sve zajedno novi GUP 106 hektara zagrebačkih parkova, šikara, livada, zemljišta – pretvorile bi se u stambene. Dakle jednu površinu Bundeka, Hipodroma i velesajma – zajedno.

“Sanacija prostora nije prenamjena nekog zemljišta iz zelenog u stambeno nego je to cijeli jedan proces koji bi trebao analizirati sve te kuće koje nisu imale ozbiljnu projektnu dokumentaciju. A, evo konkretno, na obroncima Medvednice jedan od ključnih problema su klizišta, a nitko nije analizirao utječu li one na neke nove procese klizišta”, kaže Križić.

Tako bi primjerice kuće iza NSK koje su izgrađene pa naknadno legalizirane amandmanom bile na adekvatnom prenamijenjenom zemljištu. Što znači da će ih vrlo lako netko moći otkupiti, srušiti, i izgraditi što god treba. Međutim, još uvijek nitko ne zna hoće li Bandić povući te amandmane kako je najavio, a HDZ od svojih ne odustaje iako je jasno kako se unutar stranke o suradnji s Bandićem – ne slažu.

“Izrada novog GUP-a bila bi optimalno rješenje”

“Kad bi se mene osobno pitalo onda bi izrada novog GUP-a bila optimalno rješenje. Koliko god to koštalo i trajalo jer ovo je vrlo zamršena situaciju”, kaže Ivan Ćelić, tajnik gradske organizacije HDZ-a, a na konstataciju da je zauzeo poziciju oporbe, odgovara: ‘To je bio moj osobni stav, ali ja kao odgovoran član HDZ-a poštujem odluke stranačkih tijela i što se donese na stranačkim tijelima ja ću ispoštovati ili ću neki drugi mehanizam iskoristiti”.

Oporba sve to vidi kao – ucjenu. Zastupnik u Zagrebačkoj skupštini iz redova “Zagreb je naš” Tomislav Tomašević ne vjeruje da će Bandić samo povući sve amandmane već da im šalje poruku – povucite vi svoje, pa ću ja svoje.

“Bandić i Plenković i dalje igraju poker s amandmanima samo što ne igraju svojim novcem nego novcem građana.

I ono što je bitno – čak i ukoliko se povuku svi amandmani i HDZ-ovi i Bandićevi – taj GUP je apsolutno najgori prostorni plan u povijesti ove zemlje”, kaže Tomašević. Godinu dana već slušamo o izmjenama GUP-a, a sutra bi priča konačno mogla dobiti – epilog, pišu Vijesti.hr.

Komentari