NASA promatra tri asteroida koji prolaze blizu zemlje: Zabrinjava njihovo kasno otkrivanje

ilustracija

NASA trenutačno prati tri svemirska tijela koja se nalaze blizu Zemlje (NEO) i koji bi u srijedu trebali proletjeti pored našeg planeta. Dva objekta su uočena tek proteklog vikenda, što ponovno podiže pitanje adekvatne planetarne obrane od udara svemirskih objekata.

Prema NASA-inim informacijama, 2019 UK6, prvi i najveći od tri uočena asterioda već je prošao pored zemlje, u 7:20 sati po hrvatskom vremenu. Na taj asteroid svemirska agencija upozorila je još 24. listopada.

2019 UK6 je orbitira oko Sunca i vrlo rijetko prolazi blizu Zemlje. Asteroidi s takvom putanjom nazivaju se Amor.

Takozvani Apolon (Apollo) asteroidi tijekom orbite oko Sunca presijecaju Zemljinu orbitu.



Prvi od preostala dva NASA je uočila su tek dva dana prije očekivanog preleta, a njegov promjer iznosi 24 metra. On će proći najbliže Zemlji, otprilike na udaljenosti dvaput većoj od udaljenosti Mjeseca od Zemlje.

Drugi asteroid, 2019 WE, uočen je također prije dva dana, ali on će prohujati na 1,3 milijuna kilometara od Zemlje, odnosno gotovo triput dalje nego što je Mjesec udaljen od nas, prenosi RT.

Iako postoje vrlo male šanse da velik objekt udari Zemlju, takav udar bi prouzročio velika razaranja, javljaju iz Europske svemirske agencije.

Komentari