Narednih dana ponovno vruće s temperaturama i do 38, a onda nakon toga slijedi nagla promjena, evo i kakva

Bozo Radic/Cropix

Vrijeme na blagdan Velike Gospe bit će slično nedjeljnom – uglavnom suho i sunčano te vrlo toplo, ponegdje i vruće. Malo kiše može pasti samo mjestimice, većinom na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre. No već u utorak su pljuskovi s grmljavinom mogući gotovo posvuda, a na Jadranu bi nekima mogli smetati i ponegdje umjereno jugo te južni vjetar.

U srijedu i četvrtak stabilnije i sunčanije te uglavnom vruće, uz temperaturu zraka u četvrtak mjestimice i višu od 35°C, a od petka opet u većini krajeva promjenjivije i manje toplo. To je sažeta tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju Vrijeme, uoči Dnevnika u 19 sati, pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza. U ponedjeljak na istoku Hrvatske pretežno sunčano te vrlo toplo i vruće. Vjetar većinom slab jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 18°C, a najviša dnevna uglavnom između 30 i 32°C.

Slična temperatura zraka i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti većinom sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni.



Na sjevernom Jadranu i u gorju prijepodne pretežno sunčano. Poslijepodne postupno naoblačenje, mjestimice i malo kiše, i to uglavnom u unutrašnjosti Istre i na riječkom području. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 15°C, na moru između 19 i 22°C. Najviša dnevna od 25 do 28°C, uz obalu između 28 i 30°C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, sredinom dana i poslijepodne mjestimice s umjerenom i povećanom naoblakom. Puhat će umjereno, prema otvorenome moru i jako jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 17°C, uz obalu između 18 i 22°C, a najviša dnevna uglavnom od 30 do 32°C.

Podjednako vruće bit će i na jugu Hrvatske, uz obilje sunčanog vremena. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, prema otvorenome moru mjestimice jako jugo.

Na kopnu u utorak promjenjivo i nestabilno, mjestimice s kišom, ponegdje i u obliku jače izraženih pljuskova. U srijedu i četvrtak pretežno sunčano i još toplije, pa bi u četvrtak temperatura zraka ponegdje mogla biti viša i od 35°C. Vjetar većinom slab južni i jugozapadni.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano te vrlo toplo i vruće, ali ne i posve stabilno. Mjestimice su mogući pljuskovi, i to uglavnom na sjevernom dijelu, a u utorak i na području Dalmacije. Puhat će slabo do umjereno jugo, a u srijedu jugozapadnjak.

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak najavljuje visoke temperature tijekom tjedna, ali potom i veliko zahlađenje za vikend.

“Nad sjeveroistočnom Europom je stabilna anticiklona. Ciklona s Atlantika približila se Velikoj Britaniji, a manja količina nestabilnog zraka prodrla je nad Francusku i premješta se prema istoku sjeverno od Alpa. Visinska ciklona nad Panonskom nizinom premjestila se prema istoku i djeluje na vrijeme nad istočnim dijelom Balkanskog poluotoka.

Danas će prevladavati sunčano i toplo vrijeme. Na Jadranu će puhati slabi vjetrovi južnog kvadranta. Najviša dnevna temperatura od 27 do 32 Celzijeva stupnja. Navečer slab razvoj dnevne naoblake u gorskim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu te je mala vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu.

U nastavku tjedna prognoziramo sunčano toplo i vruće vrijeme uz slab razvoj dnevne naoblake. U unutrašnjost i na Jadranu temperature zraka u porastu i krajem tjedna će doseći maksimalne vrijednosti, mjestimice u unutrašnjosti i do 38°C.

Vikend će obilježiti prodor hladnog zraka – hladna fronta – praćena pljuskovima, grmljavinom, udarima vjetra i padom temperature zraka za 10 do 15 stupnjeva. Uz prolaz fronte lokalno je moguća i tuča”, piše N1.

Komentari