Narančasta boja, mjere, delta soj, karantena: Može li Hrvatska izgurati ovu turističku sezonu?

Ilustracija Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Hrvatski udio BDP-a u turizmu iznosi nevjerojatnih 18% što je među najvišem broju u cijelom svijetu. Ove, kao i prošle sezone turizam se zbog pandemije našao u velikim problemima.

Ove godine najveći problem hrvatskoj predstavljaju ECDC-ova karta, samoizolacije te novi delta soj. Pitanje je može li hrvatska odraditi dorbu turističku sezonu?

Hrvatska u problemu

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) nedavno je objavio kartu koja po bojama prikazuje 14-dnevnu incidenciju (stopu zaraženih) koronavirusom u pojedinoj europskoj zemlji na 100 tisuća stanovnika. Hrvatska se na toj listi našla obojana u narančasto.

To znači da će države biti puno opreznije i nesigurnije kada su u pitanju njihovi građani i put u Hrvatsku jer mnoge države ovu kartu smatraju itekako značajnom što govori činjenica da zemlje članice EU donose mjere i određuju uvjete za ulaz iz određene zemlje upravo prema boji koju ta zemlja ima na karti ECDC-ja.



Ipak, nisu svi takvog mišljenja. Ovaj način odlučivanja smetao je mnogim državama jer je između narančastih i zelenih lista tek nekoliko slučajeva razlike, a ta boja nosila je ogroman značaj, pogotovo kod zemalja s jakim turizmom.

Neki smatraju kako to ipak nije bitno

Iako karta ECDC-a ne znači automatsko uvođenje mjera “narančastim i crvenim zemljama”, mnoge ga države ipak gledaju kao indikator epidemiološke situacije u nekoj zemlji na temelju kojeg bi mogle svojim građanima uvesti određena ograničenja prilikom putovanja u države koje nisu na zelenoj listi.

Ovaj način posebno je postao problematičan nakon cijepljenja većine stanovništva, pa su se mnoge europske države vođene Njemačkom javno usprotivile ovoj vrsti segregacije. Oni kažu da bi se odluke o putovanjima trebale donositi na temelju nekih drugih kriterija.

Slično razmišljaju i u domaćem turističkom sektoru, a direktor udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba napominje kako su slična promišljanja sve glasnija na razini Unije, kao i strukovnih udruženja.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić napominje kako sektor vesele najave nekih zemalja da se razmišlja o promjeni načina procjene epidemiološke situacije: “To je pokazatelj da smo ušli u fazu kad za procjenu situacije nije najvažniji broj zaraženih nego neki drugi kriteriji kao što su hospitalizacije i broj smrtnih slučajeva.”

“Pa to vidimo na primjerima nekih zemlja u kojima imamo rast slučajeva, ali ne i rast težih oblika oboljenja ili smrti. Po nama, logična bi bila odluka da se svijet nauči živjeti s virusom, ali i da se promijeni način kako se iscrtava ECDC-ova karta, a koja još uvijek boju zemlje određuje na temelju broja novoprijavljenih slučajeva.”

Dvostruki standardi glasnogovornika slovenske vlade

Nakon što je prošle godine kontinuirano nervirao hrvatski turistički sektor stalnim pooštravanjem mjera za Slovence koji žele ljetovati u Hrvatskoj, nekadašnji glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin razotkriven je kad je to činio i sam. Ove godine ponovo je snimljen na ljetovanju na našem Jadranu, a viđen je na svom brodu.

Na vrhuncu sezone u srpnju, baš kad je turistima po tko zna koji put priprijetio 14-dnevnom karantenom ili obaveznim testiranjem za povratak u Sloveniju, snimljen je kako ležerno čisti bazen svoje vikendice u mjestu Klimno na otoku Krku. Zbog toga je trpio kritike domaće, ali i hrvatske javnosti.

Kacin, koji je svojedobno u svojstvu europarlamentarca kočio i hrvatske pregovore o pristupanju EU, ovoga puta nadogradio je svoju rutinu odmora u Hrvatskoj. Više ne čisti bazen u kupaćim gaćicama, već je snimljen na impozantnom plovilu u primoštenskoj luci.

Hospitalizirani i umrli nisu problem

I dok se naša konkurencija na Mediteranu na europskim kartama polako crveni, a neke regije ulaze u nove karantene i restrikcije, turističke brojke u Hrvatskoj iz dana u dan rastu, a o interesu za ljetovanje na Jadranu najbolje svjedoče fotografije gužvi na prometnicama prema obali.

Samo ovaj vikend, točnije u nedjelju 18. srpnja, granične prijelaze prema Hrvatskoj prešlo je 295.175 putnika, što je čak 53 posto više nego na istu nedjelju prošle godine kad je ova brojka iznosila 192.164 putnika.

Prema današnjim brojevima, u Hrvatskoj je zbog covida u bolnicama bilo hospitalizirano 125 osoba, dok smo lani na isti datum, prema podacima Our World in Data, imali 153 hospitaliziranih, što je zasad 18 posto manje osoba u bolničkom sustavu nego lani.

Broj smrti pritom odskače – prema podacima na stranicama Our World in Data sedmodnevna incidencija smrtnosti na današnji dan iznosila je 0,38 osoba na milijun stanovnika, za razliku od prošlogodišnjih 0,07 posto, no stručnjaci se slažu kako o epidemiološkoj situaciji bolje govore podaci o hospitalizaciji, zbog problema atribucije točnih uzroka smrti u velikom broju slučajeva.

Hoće li nas spriječiti delta soj?

Vrlo zarazni delta soj koronavirusa ubrzano se širi Europom i gotovo sigurno će postati dominantan i u Hrvatskoj. Iz opreza, mnoge države ponovno pojačavaju mjere. Svi povratnici iz visokorizičnih zemalja, kakvima Slovenija, primjerice, smatra njih 40-ak, opet moraju u desetodnevnu karantenu.

“U zemljama s niskom stopom cijepljenih strašni prizori prenatrpanih bolnica ponovno postaju uobičajeni. Nijedna zemlja još nije sigurna. Delta inačica je opasna, nastavlja se razvijati i mutirati”, upozorio je Tedros Adhanom Ghebreysus generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije”

Hrvatska ipak nije među zemljama koje će zbog delta soja pooštriti mjere, već ih je, naprotiv, popustila. Naime, jedina županija gdje su pooštrene mjere jest Primorsko-goranska gdje ljeti nema baš previše turista.

Već smo imali problema

Hrvatska se već u ovoj turističkoj sezoni našla u dva konkretna problematična slučaja. Kod 10 stranih državljana potvrđen je pozitivan nalaz testa na COVID-19. Pozitivne osobe boravile su na području grada Novalje.

Temeljem procedure postupanja s pozitivnim turistima, u suradnji s Veleposlanstvom, tijekom jučerašnjeg dana organiziran je prijevoz pozitivnih osoba i njihovih kontakata u matičnu zemlju iz koje dolaze.

Drugi slučaj dogodio se kada su 25 maturanata iz gornjobavarske četvrti Bad-Tölz-Wolfratshausen zarazilo se koronavirusom na svom srednjoškolskom putovanju u Hrvatsku popularno zvanom ‘maturalcu’.

Prema prvim podacima dvoje maturanata se zarazilo koronavirusom u svom privatnom krugu, a zatim su u dva autobusa putovali u Hrvatsku s ostalim maturantima iz njihove škole.

Vrijeme nam ide na ruku

Studija, koju su provodili znanstvenici s Heidelberg instituta za globalno zdravlje u Njemačkoj i Kiniske akademije za zdravstvene studije u Pekingu, otkrila je da mjesta s toplim temperaturama i dugim satima sunčeve svjetlosti, poput zemalja blizu ekvatora i onih koje imaju dugo i toplo ljeto,imaju nižu stopu slučajeva covida-19 u usporedbi sa zemljama udaljenijima od ekvatora i onima s hladnijom klimom.

Do tih su spoznaja znanstvenici došli i nakon što su u obzir uzeli mjere za sprječavanje širenja koronavirusa koje pojedine zemlje provode. Ipak, autori studije naglašavaju da njihovi rezultati ne znače da će ljeto eliminirati covid-19, ali može pomoći u borbi protiv virusa.

Zaključak

Iz svega ovog možemo vidjeti kako mnoge stvari Hrvatskoj ne idu na ruku, ali jasno je kako svi nadležni u hrvatskoj politici vide značaj turističke sezone za hrvatsku ekonomiju, stoga taj čimbenik itekako uzimaju u obzir.

Hrvatska će, ako se određene županije zacrvene za ECDC-ovoj karti, zasigurno pooštriti mjere, ali to nikako neće biti prejako kako bi mogli održati dobru turističku sezonu. Na kraju krajeva, i prošla je bila još i teža, pa smo je nekako, čak i uspješno, odradili.

Komentari