NAPETO U SABORU Zekanović: Vi se ponašate kao da ste u balkanskoj krčmi; Plenković: Sigurno se nisam bavio Corona pivom

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U nastavku 4. sjednice Hrvatski sabor raspravlja o rebalansu Državnog proračuna kojim se planiraju prihodi proračuna u iznosu od 131,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi proračuna povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna.

Odmah na početku, Peđa Grbin zatražio je stanku od 10 minuta. Smatra da će novi krug poreznog rasterećenja kojeg na je Vladi jutros najavio ministar Marić, dovesti do velikog rasta nejednakosti u društvu, najviše će dobiti bogatiji, a većina građana neće dobiti ništa.

Grbin poziva Vladu da razmotri odluku o poreznoj reformi: Dovest će do velikog rasta nejednakosti u društvu, a najviše će dobiti bogati



Premijer Andrej Plenković počeo je predstavljanje rebalansa proračuna.

Ovo je drugi rebalans. Rekao je da je ova Vlada provodila odgovornu politiku pa je ovu krizu dočekala spremna.

“U ovakvim okolnostima, pad gospodarskih aktivnosti bio je snažan. Kao i pad državnih prihoda”, rekao je premijer i ponovio da su u četiri kruga poreznh reformi smanjivali porezno rasterećenje te da su jutros na Vladi predložili peti krug.

“Da odmah odgovorim gospodinu Grbinu. Vi sada idete u isti offside kao vaš prethodnik. Vi govorite da ćemo sa poreznim rasterećenjem imati manji prihode. Kad smo smanjili porez na dobit, ukupnu prihodi su narasli za 15 posto, ja sam siguran da ministar zna o čemu govorim”, naglasio je.

“Očekujemo da ćemo i dalje trebati nalaziti rješenja za pravodobnu potporu gospodarstvu i pomagati najranjivijim skupinama”, rekao je.

“Očekujemo da su udio javnog duga poveća za 14,5 postotnih bodova, iznosit že 87,3 posto. Mi u 2021. očekujemo smanjenje udjela i to po stopi od dva postotna boda u godini. Nastavit ćemo sa aktivnostima koje će nam držati putanju”, kaže.

Nakon njega pred zastupnike je izašao ministar financija Zdravko Marić. Rekao je da su smnjaili projekcije pada na godišnjoj razini sa 9,4 na 8 posto. Kazao je da će uskoro i Europska komisija dati svoje procjene.

Rekao je da su porezni prihodi u odnosu na prošlu godinu manji za 12, mlrd. kn ali da je taj pad manji nego se predviđalo u svibnju.

I manjak proračuna bit će manji nego je predviđeno.

Kad su na redu bile replike, prvi je riječ dobio Božo Petrov. Zatražio je stanku. Kažu da su izmjene proračuna na nerealnim osnovama.

“Recite ljudima onako kako jest. Svake godine rashodi rastu za 30 posto”, kazao je.

Okršaj Zekanovića i Plenkovića

Hrvoje Zekanović prozvao je premijera zato što je tipkao po mobitelu tijekom izlaganja zastpnika Bartulice.

“Jesam ja to dobro vidio? Jeste vi to tipkali po mobitelu dok je zastupnik obraćao. Jeste možda čestitali Trumpu? Vi se ponašate kao da ste u balkanskoj krčmi. Trebate poštivati svakog zastupnika”, pitao je Zekanović premijera.

Premijer mu je uzvratio i odgovorio kako se on za razliku od njega ne bavi Corona pivom, aludirajući na njegovu objavu na Facebooku.

Predsjedavajući Gordan Jandroković je rekao kako mi malo zastupnika ostalo u sabornici kad bi opominjao sve koji tipkaju po mobitelu.

Komentari