NAPETI SASTANAK U HDZ-U Nakon četiri sata sastanak je gotov, Brkić izašao bez riječi, Plenković dao izjavu

Cropix

Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća najavljena je za utorak, 7. siječnja. Počet će u 18 sati, a najvjerojatnije će riječi biti o analizi rezultata predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio Zoran Milanović, a izgubila aktualna predsjednica i HDZ-ova kandidatkinja, Kolinda Grabar Kitarović.

Nakon četiri sata gotov je sastanak u HDZ-u. Milijan Brkić je iz stranačke središnjice izašao bez riječi. Plenković se obratio novinarima.

Plenković: Unisona potpora za smjer HDZ-a, Kovač i Stier nisu bili na sastanku



Sastanak traje već tri sata. Iz zgrade je izašao potpredsjednik stranke i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković te poručio novinarima: “Još ćete se načekati.”

Komentari prije početka sjednice

“Analizu, analizu. Vidimo se poslije”, kratko je poručio Plenković novinarima ispred Središnjice stranke prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o temi sjednice.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, upitan kakvu očekuje da će vanjsku politiku voditi Zoran Milanović, kazao je da vanjsku politiku vodi hrvatska Vlada – premijer i ministar vanjskih i europskih poslova sukladno Ustavu, a predsjednik Republike je sukreator vanjske politike.

“Hrvatska vanjska politika je do sada bila i te kako vidljiva otkada je na čelu Vlade premijer Andrej Plenković”, dodao je.

Ističući kako je bio cijelo vrijeme u kampanji u kojoj je Grabar-Kitarović dao puno podršku, ministar obrane i član Predsjedništva Damir Krstičević čestitao je novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Poručio je kako se nada dobroj suradnji u interesu jačanja sposobnosti Hrvatske vojske.

Na pitanje hoće li Milanović stopirati nabavku novih borbenih aviona, ministar Krstičević odgovorio je da, koliko je vidio, novoizabrani hrvatski predsjednik želi da Hrvatska dobije višenamjenski borbeni avion.

Šef zagrebačkog HDZ-a pohvalio se rezultatima zagrebačkog biračkog tijela na izborima.

Mikulić: Zagrebački je HDZ sa 74.000 glasova u prvom krugu, u drugom krugu skočio na njih 154.000

Čestitajući Zoranu Milanoviću na izboru za predsjednika Republike, predsjednica HDZ-ove Zajednice žena “Katarina Zrinski” Nada Murganić rekla je kako joj je žao što nije pobjedila Grabar-Kitarović iako su sve stranačke strukture odradile posao na terenu.

“To je personalizirana kampanja tako da je teško govoriti tko je kriv”, ocijenila je.

Na sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, koja je počela nešto iza 18 sati, došli su i ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović, potpredsjednici HDZ-a Davor Butković, Darko Horvat, Tomislav Čuljak, Josip Bilaver, predsjednik saborskog kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić koji nije davao izjave.

Šef stožera Grabar-Kitarović otkrio je tko je kriv za gubitak izbora.

“Nema tražiti, uperiti prst u nikoga drugoga ni Škoro ni nitko drugi nije kriv za gubitak izbora, to mora biti jasan stav, to je moj stav koji ću i reći”, rekao je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Ivan Anušić: Ni Škoro ni nitko drugi nije kriv za gubitak izbora, odgovornost je na nama i našoj kandidatkinji

Premijerov savjetnik: Nema više crnih labudova

Robert Kopal čestitao je izabarnom predsjedniku i nastavio da su predsjednički izbori izrazito individualizirani izbori.

Kopal: Ovakav tip kampanje je doveo do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira, samomobilizira i motivira

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak kako očekuje da će Predsjedništvo HDZ-a na sjednici napraviti temeljitu analizu izbornog poraza njihove kandidatkinje.

Plenković očekuje temeljitu analizu poraza HDZ-ove kandidatkinje

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je danas, nakon sjednice Predsjedništva Sabora, ishod predsjedničkih izbora u kojima je kandidatkinja HDZ-a, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ostala bez novog mandata.

“Današnja sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a neće biti mirna kao sjednica predsjedništva Sabora”, rekao je Jandroković.

“Očekujem otvorenu raspravu. Raspravu koja će zaista dotaknuti one ključne stvari zbog kojih nismo ostvarili rezultat kakav smo očekivali”, izjavio je Jandroković novinarima uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj bi se trebali analizirati uzroci poraza Kolinda Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

Jandroković je rekao i da očekuje kako će ta rasprava biti temelj za buduće djelovanje HDZ-a i ozbiljne pripreme za parlamentarne izbore na kojima očekuje da će ponovno biti najjači.

Očekuju li HDZ čistke?

“Mislim da je sad svima jasno što se to događa i svi oni koji budu protiv Kolinde Grabar-Kitarović za mene nisu članovi HDZ-a i vjerujem da sutra neće niti biti u članstvu.”, rekao je ministar državne imovine Mario Banožić još u prosincu tijekom prvog kruga izbora i dodao: “Pa ja mislim da sam sad najavio da je svemu onome što je bilo kontra kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović jednostavno nije mjesto u HDZ-u. Jedinstvo HDZ-a čine njegov statut i njegove strukture. Tko god to ne može prihvatiti, mislim da mora ići.”

Tada je on dao do znanja kako će do čistki doći, a izgleda kako će nakon ogromne razlike u glasovima, a pogotovo u Zagrebu, morati doći do određenih promjena prije unutarstranačkih izbora koji bi se trebali održati u travnju.

Parlamentarni izbori prije unutrstranačkih?

“Politika je kao sport. Ne možeš uvijek pobijediti, ali nakon što ne pobijediš, moraš proanalizirati.”

Na pitanje novinara odgovara li HDZ-u da prije unutarstranačkih izbora u toj stranci budu parlamentarni izbori Gordan Jandroković odgovorio je sljedeće:

“Postoji status HDZ, mi smo dužni držati ga se, a političke odluke donosit će nadležna stranačka tijela.”

Komentari