Nakon žestokih sukoba primirje između Izraela i militantnih islamista

screenshot

Palestinska militantna skupina Islamski džihad objavila je da je u četvrtak zaustavila svoje napade, nakon što je Izrael u pregovorima kojima je posredovao Egipat pristao na primirje, što bi predstavljalo kraj najžešćih borbi u nekoliko mjeseci na tom području.

Glasnogovornik skupine Musab Al-Braim kazao je da je primirje na snazi od 3,30 po GMT-u, nakon dva dana razmjene vatre koja je počela pošto je Izrael u zračnom napadu ubio glavnog  zapovjednika te skupine u Gazi.

U napadima je poginulo sveukupno 32 Palestinaca, a barem trećina njih su civili. Stotine raketa paraliziralo je jug Izraela. U sukobima nije sudjelovao Hamas, najveća grupacija u Gazi.

Egipatski dužnosnik je Reutersu potvrdio da je postignuto primirje.



Izrael je priopćio da će zaustaviti napade ako to učine i borci Islamskog džihada.

“Na mir će se odgovoriti mirom”, poručio je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Osim jedne rakete, čini se da je Gaza nakon 3,30 sati ostala mirna, ocjenjuje agencija France presse.

Primirje je krenulo pod egipatskim pokroviteljstvom nakon što je Izrael “prihvatio uvjete koje je Islamski džihad postavio u ime palestinskih frakcija otpora”, rekao je Al-Braim za Reuters.

Izraelci su ranije u četvrtak raketnim napadom ubili šest članova palestinske obitelji, te ozlijedili 12 ljudi. Svi od njih su civili, rekle  su lokalne medicinske službe i stanovnici.

Glasnogovornik izraelske vojske kazao je kako se istražuje taj incident koji se dogodio u pokušaju zaustavljanja raketnih napada iz Gaze.

Komentari