Nakon uhićenja Šegote izvršen pretres u Zagrebparkingu, Gradskim grobljima te stanu u Slovenskoj. Sve upućuje na sumnjive povezane s pokojnim Nenadom Bukovcem

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prošlo je više od mjesec dana od kada je u Zagrebu došlo do promijene vlasti, a upravo tih mjesec dana obilježeno je i nizom uhićenja zbog sumnje na koruptivne radnje. Svi osumnjičeni usko su povezani s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem. 

Zbog naglog vala akcija USKOK-a početkom mandata novoizabrane vlasti, mnogi se opravdani pitaju zašto je do uhićenja došlo tek sad.

Do novih uhićenja došlo je jutros, 14.7., gotovo mjesec dana od prvih uhićenja u GSKG-u. U današnjoj akciji uhićen je bivši ravnatelj Gradskih groblja Patrik Šegota te njegova sestra Tamara Šegota i još troje ljudi.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, među uhićenima su i dvije djelatnice Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama za koje se sumnja da su primale mito.



Inače, Šegota je ostavku na mjesto ravnatelja podnio u studenom prošle godine nakon što su mediji otkrili da je raspisao javni poziv za desetogodišnji zakup zemljišta na četiri unosne lokacije na groblju Mirogoju.

Pretres u Zagrebparkingu, Gradskim grobljima te stanu u Slovenskoj

Nakon uhićenja u Dubrovniku Šegota je sproveden u Zagreb gdje je uz pratnju policije odveden na pretres ureda u Zagrebparkingu. Nakon izvrešnog pretresa, policija ga je odvela do njegovog stana u Slovenskoj gdje je izvršen sljedeći pretres.

Osim pretresa stana i ureda u Zagrebparkingu, izvršen je i pretres ureda pomoćnika za pravne poslove Drage Pleša u u Gradskim grobljima Zagreb, a sam Pleša nije se pojavio na pretresu.

Šegotin odvjetnik: Pretpostavljam da je očekivao da bi do ovoga moglo doći

Prilikom pretresa u Slovenskoj, Šegotin odvjetnik Vladimir Terešak dao je izjavu za N1.

Prema njegovim riječima Šegoti se na teret stavlja kazneno djelo primanja mita vezano uz poslovanje u vrijeme dok je obnašao dužnost direktora Gradskih groblja.

“Više ćemo znati sutra na ispitivanju, radi se o famoznim kućicama za prodaju cvijeća i građevinskim radovima vezanim uz tvrtku pokojnog poduzetnika Nenada Bukovca“, rekao je.

“Prije dva mjeseca mi je potpisao punomoć, nismo tad puno razgovarali, pretpostavljam da je očekivao da bi do ovoga moglo doći”, dodao je.

Primio 670 tisuća kuna mita?

Kako doznaje Jutarnji, Šegotu se sumnjiči da je jednome poduzetniku pogodovao pri dobivanju poslova s grobljima vrijednih oko 4 milijuna kuna, a da mu je ovaj zauzvrat platio oko 670 tisuća kuna. Očigledno je da je riječ o Bukovcu.

Spomenuti pokojni poduzetnik Nenad Bukovec bio je vlasnik tvrtke Prigorac građenje koja je poslovala s Gradskim grobljima, a prošlog tjedna počinio je samoubojstvo. Navodno je i on bio pod mjerama istražitelja i bio bi uhićen sa Šegotom i ostalima da je živ.

O novom valu uhićenja ljudi povezanih s pokojnim gradonačelnikom, oglasili su se i brojni politički akteri.

Troskot: Brine nas epilog tih svih uhićenja

Mostov Zvonimir Troskot je komentirao uhićenja, te rekao kako Most na to gleda ‘pozitivno’, ali ih brine epilog tih svih uhićenja.

“Bivši suradnici gospodina Bandića i gradske uprave još uvijek su u sudskim procesima, nemamo epiloge toga. Nedavno, prije par tjedana smo imali uhićenja u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu, međutim i dalje nemamo koji je epilog s tom osobom. Ono što mi pozdravljamo jest da svaka osoba, gdje je i bila sumnja za bilo kakav mito, korupciju, izvlačenje novaca iz gradske uprave, to treba dobro istražiti. Međutim, s druge strane ono što fali jest epilog tome”, istaknuo je Troskot.

Više pročitajte OVDJE

Čaćić: Može nas iznenaditi što sve skupa nije pokrenuto za Bandićevog života

Uhićenja u Zagrebu komentirao je i predsjednik Reformista i član vladajuće većine Radimir Čačić. Rekao je da ‘ako je ozvučenje trajalo mjesecima, može nas iznenaditi što sve skupa nije pokrenuto za Bandićevog života’.

Više pročitajte OVDJE

Herman: Oko ovog uhićenja biti jednako oštri kao i u kritikama novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića

Uhićenja u Zagrebu komentirao je i šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman. Osvrnuo se na uhićenje Patrika Šegote te rekao da će u tome “biti jednako oštri kao i u kritikama novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića”.

Više pročitajte OVDJE

Peović: Članovi Možemo! trebali bi biti malo realniji i kritičniji

Kaže da nitko racionalan ne može biti zadovoljan činjenicom da imamo rješavanje korupcijske hobotnice u trenutku kada vladajućima to odgovara.

“Nitko nije protiv uhićenja. Mislim da bi članovi Možemo! trebali malo biti realniji i kritičniji prema HDZ-u i reći ono što je očito, a to je da HDZ sad riješava probleme za koje je sigurno bio spreman i svjestan i prije”, rekla je Peović.

Više pročitajte OVDJE

Tomašević: Očekivao sam uhićenja, krakovi korupcijske hobotnice u Zagrebu i gradskim poduzećima dosta su veliki i rasprostranjeni

Uhićenja je komentirao i novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tvrdi kako je očekivao daljnja uhićenja zbog velike korupcijske hobotnice te da je o nepravilnostima u gradskim grobljima govorio još dok je bio u oporbi.

Napominje i kako nema grada u Hrvatskoj koji ima ovakvu tranziciju vlasti s ovoliko uhićenja i pretresa u prvih 40 dana.

Više pročitajte OVDJE.

Petek: Sve je ovo kikiriki, u zagrebačkoj blagajni nedostaju milijuni

O uhićenjima se oglasio i nezavisni zagrebački gradski zastupnik Renato Petek koji smatra kako su uhićeni samo “sitne ribe” te kako očekuje otvaranje puno većih afera.

“No, sve je ovo kikiriki, ovo je sitan novac o kojem se priča, 13.000 kuna ili 23.000 kuna za nekakvu kućicu. U zagrebačkoj blagajni nedostaju milijuni i one najveće afere očekujem da tek budu otvorene – i vezano za gospodarenje otpadom, žičaru, pročistač voda, građevinske dozvole i razne situacije u izgradnji grada gdje je Grad Zagreb oštećen za višemilijunske iznose”, poručio je Petek.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari