Nakon Turske i Grčke, dva kanadera poslana su i u BiH

Foto: HRZ/ M. Karačić

Dva aviona Canadair CL-415 iz sastava protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH upućena su u Bosnu i Hercegovinu s ciljem gašenja požara u blizini Tomislavgrada.

Kanaderi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućeni su na požarište u Bosni i Hercegovini zbog ugroze kuća i imovine na tom području. Požar je aktivan kod Buškog Blata u blizini Tomislavgrada uz granicu s Republikom Hrvatskom.

Vrhunski piloti

“Uputili smo dva kanadera u BiH kako bismo pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s požarima već nekoliko dana. Vjerujem da će naši protupožarni avioni pomoći da se zaštiti kuće i imovina stanovnika tog područja. Hrvatska je sretna jer ima vrhunske pilote koji pomažu kad je to najpotrebnije” poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Po završetku današnjeg angažmana u BiH, avioni HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.“Podsjećamo, člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

U skladu s navedenim, Vlada je na sjednici 25. ožujka 2021. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.”, izvjestili su iz MORH-a.

Komentari