NAKON STRAHA ZAVLADAO BIJES Nemamo plina, tople vode ni grijanja već tri tjedna

Ilustracija Foto: Boris Kovacev / CROPIX

“Živimo bez plina već tri tjedna. Plinara je neumoljiva. Nema grijanja. Bilo je prehladnih dana. Nema tople vode”, rekla je Renata Tolić, a objavio Dnevnik.hr.

“Ja sam promijenila već treći privremeni smještaj”, napominje Marina Orsag. Martina Živković sama je organizirala dizalicu da skida dimnjake.

Ovo je dovoljan dokaz da je gotovo mjesec dana nakon potresa, na snazi jedino čekanje.

Na pitanje kada će Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice stupiti na snagu, ministar Predrag Štromar je odgovorio:



“Nije bitno kad će on stupiti na snagu, nego je bitno kakav će on biti”, rekao je ministar prije tjedan dana. Ministar Štromar ne zna kad će Zakon stupiti na snagu, ali ne brinite – ne zna niti gradonačelnik Bandić.

“Što se Zagreba i mene tiče, Grad Zagreb neće raditi ništa dok struka ne da svoj pečat kako”, rekao je Bandić.

Trebaju li građani samostalno rušiti i obnavljati oštećene domove?

Nepoznanica koja proizlazi iz novog Zakona jest i ona trebaju li građani samostalno rušiti odnosno obnavljati oštećene domove.

“Ja vam ne znam što da vam na to odgovorim zato što ova zgrada je kategorizirana s crvenom naljepnicom neupotrebljivo. Većina zgrada koje su dosta stradale su upućene dalje na detaljni pregled ili na nekakve hitne mjere intervencije. To je zapravo sljedeći korak koji će se raditi za sve zgrade koje su oštećene”, rekao je statičar Luka Božić.

Dok na snagu ne stupi Zakon o obnovi, preporuka je da građani ne ruše i obnavljaju svoje domove.

A kamo će do tada građani koji spavaju u garažama, stajama, autima. Koji putuju od vrata do vrata ne bi li imali barem nekakav krov nad glavom?

“Tko god smatra da ne može biti u svojim kućama, može otići u Studentski dom Cvjetno naselje i može biti u Cvjetnom naselju”, rekao je Pavle Kalinić iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Osim studentskog doma Cvjetno iz kojeg su prisilno iseljeni studenti, postoje i stotine gradskih stanova. Tek četrdesetak dijelit će se građanima čiji su domovi razrušeni, a useljavanje će kako neslužbeno doznajemo krenuti do kraja travnja.

Kriteriji za useljenje

No, svaka crvena naljepnica ne ispunjava kriterije za useljenje.

“Imovinski cenzus, broj članova obitelji i ne daj Bože treći čimbenik je još bolest u obitelji i koji imaju četvrtu još sastavnicu da im je to jedini krov nad glavom”, rekao je Bandić.

“Informaciju jesu li u redu i hoće li se uopće moći obnavljati, hoće li će se rušiti ili će se moći obnavljati, to ćemo dobiti eventualno tek negdje krajem devetog mjeseca. Što bi mi do tada, evo dragi moj Milane Bandiću- što?”, upitala je Bandića Marina Orsag.

I tako dok građani putuju od vrata do vrata, neka samo pripaze da im komad zgrade ne padne na glavu. Centar Zagreba još uvijek je opasnost, kako za građane, tako i za automobile.

“Ne znam šta oni misle i da li će išta poduzeti, ali ovo je katastrofa”, smatra Renata Tolić.

Građani više nisu prestrašeni. Sada su bijesni. Dugo su čekali, a sad je vrijeme da konkretnu pomoć i dočekaju, objavio je Dnevnik.hr.

Komentari