Nakon stanke od gotovo pola stoljeća ponovno vozi vlak Bjelovar-Zagreb

Ranko Suvar / CROPIX

U nedjelju 15. prosinca će novim tračnicama nakon stanke od gotovo pola stoljeća napokon početi voziti vlak na liniji Bjelovar-Zagreb. Vrijeme putovanja isprva će trajati 75 minuta umjesto predviđenih 50 minuta, ali i to je skraćenje u odnosu na današnjih sat i pol vremena. Skraćenje od 15 minuta, doduše.

Stupanjem na snagu novog voznog reda HŽ putničkog prometa, broj linija na relaciji Bjelovar-Zagreb drastično će se povećati jer se one preko Križevaca ne ukidaju, nego se dodaju nove koje zaobilaze prigorsku prijestolnicu.

Navodi se kako će isprva “štekati” dopodnevne linije zbog spomenutog remonta jer je pruga raskopana, a kada se radovi izvode onda će voziti autobus.

Pruga Sv. Ivan Žabno – Gradec u promet bi trebala biti puštena četiri godine nakon početka radova, s otprilike dvije godine zakašnjenja, ali još uvijek prije isteka rokova u kojima bi Hrvatska morala vratiti novac iz EU fondova uz pomoć kojih je izgrađena. Riječ je, podsjetimo, o 85 posto od 32,4 milijuna eura, koliko košta izgradnja.



“Rijetki su vjerovali da ćemo uspjeti, unatoč našim brojnim aktivnostima i silnim naporima. Krenuli smo s idejnim rješenjem, a podsjetit ću i na činjenicu da je Županija platila troškove izdavanja građevinske dozvole” izjavio je župan Bajs za Bjelovarac.hr.

Komentari