Nakon skoro tri desetljeća Plavom telefonu prijeti gašenje

Svakog dana Plavi je telefon na usluzi djeci, mladima, roditeljima, bakama… i tako već 28 godina.

Onima koji zovu najstariju liniju za pomoć u Hrvatskoj, anonimno i besplatno pomažu volonteri.

“Komuniciram s tinejdžerima, sa studentima, s umirovljenicima koji su sve više nezadovoljni današnjim načinom života i prisutna je jedna anksioznost i depresivnost”, kaže volonterka Ivana Žunić.

Iako je Plavi telefon počeo kao linija za pomoć djeci i mladima, danas najviše zovu odrasli.



U proteklih 28 godina obrađeno je više od 124 000 poziva. Najviše se javljaju građani u dobi od 25 do 40 godina, a 75% poziva čine žene. Građanima je pomoć do sada pružilo 634 volontera.

Zbog toga što dobivaju manje novca, Plavom telefonu prijeti gašenje. S prvim siječnja ove godine ostali su bez ijedne kune prihoda.

“Loša godina, loša berba. Mi redovno pratimo natječaje, redovno šaljemo. Malo smo iznenađeni kada imamo projekte koji su dobro ili odlično prihvaćeni, da jedne godine dobijete ful iznos, druge godine ne prođe”, kaže Miroslav Vučenović, predsjednik udruge Plavi telefon.

S udrugom dugi niz godina surađuju brojne institucije. Jedna od njih je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

“Mislim da gašenjem ove udruge bi sigurno veliki broj njihovih korisnika ostao u situaciji da im nema tko pružiti potporu”, poručuje Snježana Sekušak-Galešev, dekanica Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta.

Plavi telefon u rujnu iduće godine trebao bi proslaviti okrugli, trideseti rođendan. Do tada će, nadaju se, i dalje biti dostupni na broju telefona 01 4833-888.

Komentari