NAKON RADOSTI SLIJEDI TUGA?! Španjolska i Portugal u ‘crvenom’, bojazan na Cipru, što će biti s hrvatskom turističkom sezonom?!

Ilustracija Foto: Twitter

Radost stanovnika mediteranskih zemalja zbog dobre epidemiološke situacije u posljednje vrijeme kao da je splasnula. Zbog rasta novozaraženih od koronavirusa, dobro raspoloženje preraslo je u strah i zabrinutost, piše Jutarnji list.

Jedna od najpoznatijih turističkih mediteranskih zemlja je Španjolska u kojoj je napeto zbog toga jer je broj slučajeva oboljelih od Covida-19 porastao u posljednja dva tjedna. U pojedinim dijelovima zemlje, gdje su se stanovnici tek počeli radovati turistima, odjednom su “izašli iz igre”.

Zabrinutost raste i u Portugalu, čiji je glavni grad Lisabon nove mjere uveo potkraj lipnja kada su počeli bilježiti porast novih slučajeva.

Hrvatska je i dalje ‘zelena’

Ni na Cipru nije ništa bolja situacija, a lokalne vlasti se pribojavaju da će ih novi, četvrti val pandemije pogoditi u srcu sezone. Tamošnji turistički radnici vjeruju da će rastu broja novozaraženih pomoći i niski udio cijepljenih osoba u dobi od 40 godina, koje trenutno čine 70 posto svih novopozitivnih slučajeva.



Hrvatska je na ECDC-ovoj karti i dalje zelena iako se Zadarska županija uspjela probiti među 100 regija s najvećom sedmodnevnom incidencijom, pa turistički stručnjaci upozoravaju kako bi se situacija na Mediteranu vrlo lako mogla okrenuti i u hrvatskom slučaju.

“Istina je da su sve tri europske destinacije s velikim rastom, dakle i Portugal, i Španjolska, i Cipar, ovisne o britanskom emitivnom tržištu, no nikako ne treba likovati nad pogoršanjem situacije u nama konkurentskom okruženju jer bi se slično moglo dogoditi i Hrvatskoj, samo je upitno u kojem dijelu godine”, rekao je za Jutarnji list Damir Krešić, ravnatelj Inistituta za turizam.

Komentari