Nakon novog smrtnog slučaja vojnikinje, oglasili se iz MORH-A: Pripadnici su stradali izvan službe, pružamo psihološku pomoć

Foto: MORH / M. Čobanović

Nakon današnjeg smrtnog slučaja hrvatske vojnikinje, što je već peta smrt pripadnika Oružanih snaga RH unutar mjesec dana, posebno su se oglasili u ministarstvu obrane.

“U postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske raspoređeni su vojni psiholozi. Njihova je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Oružanih snaga.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske mogu se u bilo kojem trenutku javiti psiholozima u postrojbama. Isto tako, psiholozi i zapovjednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima postrojbi. Po nastanku događaja s posebno traumatičnim ishodima psiholozi postrojbe sustavno pružaju psihološku podršku pripadnicima koji su prošli traumatski događaj ili su bili posredno uključeni.

Za prijem u djelatnu vojnu službu provodi se psihološko testiranje kandidata, kao i kod redovitih liječničkih pregleda djelatnih vojnih osoba koji su obavezni svake tri godine.


Naglašavamo da su uz dostupnu psihološku pomoć djelatne vojne osobe obvezne svake tri godine ići na redoviti liječnički pregled tijekom kojega se provodi psihološko testiranje.

Prevencija izvanrednih događaja zadaća je svih zapovjednika na svim razinama vođenja i zapovijedanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Samoubojstva se događaju u gotovo svim sferama, pa tako i u Oružanim snagama Republike Hrvatske kao dijelu društva.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, nema odstupanja u Oružanim snagama u odnosu na cjelokupno stanovništvo Republike Hrvatske po broju samoubojstava 2020. godine. Tako je 2020. godine u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske zabilježeno 566 samoubojstava, što čini stopu od približno 14/100 000, dok je stopa samoubojstava u Oružanim snagama bila 5,26/100 000.

Od početka pandemije bolesti COVID-19 svjedoci smo vremena koje iziskuje dodatne napore za očuvanje mentalnog zdravlja i prilagodbe na novonastale okolnosti. Pripadnici Oružanih snaga su selekcionirana i obučena skupina za postupanje i učinkovito djelovanje u specifičnim okolnostima, no ni oni nisu imuni na neželjene posljedice s kojima se suočavaju.

Naglašavamo da vojni psiholozi provode preventivne i potporne aktivnosti radi ublažavanja takvih mogućih posljedica.

Godine 2021. svjedočimo smrtnim slučajevima pripadnika Oružanih snaga koji su se dogodili nevezano uz službu u Oružanim snagama Republike Hrvatske odnosno izvan službe”, priopćili su iz MORH-a.

Podsjetimo, riječ je o nizu nesretnih slučajeva unutar zadnjih mjesec dana, u kojima je stradalo 5 pripadnika oružanih snaga. Poslijednja pripadnica OSRH-a stradala je danas.

U petak 16.7. na području Zagrebačke županije pronađeno je tijelo poginulog pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Prije toga 9. srpnja na području Varaždinske županije je pronađen smrtno stradali pripadnik Oružanih snaga RH.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 10. lipnja 2021. godine pronađen je još jedan smrtno stradali pripadnik Oružanih snaga RH, a dva dana prije pronađen je smrtno stradali dragovoljni ročnik na području Zagrebačke županije.

Komentari