NAKON MERZEL SAD I BANIČEK? Gradonačelnica zbog minusa u proračunu frizirala prihode

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zbog golemog minusa u gradskog blagajni sa suradnicima je dogovarala za koliko će milijuna napuhati prihode.

Naime, kako pišu Vijesti.hr, novinari RTl-a došli su u posjed e-maila u čijoj prepisci sudjeluju gradonačelnica i svi njezini pročelnici, a u kojem dogovaraju kako će frizirati proračun.

‘Tako to svi rade’

“U 2020. godini realni prihodi koje možemo očekivati od komunalne naknade su 56 milijuna, mi smo prikazali da ćemo dobiti 71.513,926 kn. A trošimo 93.908.205, odnosno potrošili bi 38 milijuna kuna koje nemamo”, dio je maila.

Sporno je dopisivanje nastalo prije nešto više od mjesec dana. Proračun se izglasavao u petak. Oporba je, i prije nego što smo ikome pokazali mail iz kojeg je jasno da će i vijećnicima i građanima servirati napuhane iznose, znala da će se proračun frizirati. Jer tako to, sumnja se, odavno “svi rade”.



“30 milijuna kuna u šest mjeseci? Dakle, nije realno da će se napuniti 75 ako je oko 30 milijuna realizirano u prvih šest mjeseci. Taman da malo bolja bude druga polovina godine, to je, ajde, 65 milijuna, no neće biti 75 milijuna”, komentirao je vijećnik Darijan Vlahov.

“Pa ja ne znam da je to nezakonito”

Kako pišu Vijesti.hr svi suradnici gradonačelnice odbili su komentirati mailove u kojima se dogovaraju kako frizirati proračun.

Predsjednica Gradskog vijeća, odnedavno nezavisna vijećnica, ali dio vladajuće koalicije koja je proračun predložila, kasnije i usvojila, bila je malo rječitija.

“Ne znam ništa o tome. Nakon našeg donošenja ili nedonošenja dokumenata odluka na ovom tijelu ide na ocjenu zakonitosti u Ured državne uprave. Proračun se uvijek realno planira jer, kao što je rekla pročelnica, on je živo biće, ali ja sam tu zakonodavno tijelo i svi dokumenti sa ove sjednice, kao i sa svake druge, idu na ocjenu zakonitosti. “, kazala nam je Ivana Krčelić Cindrić, predsjednica sisačkoga Gradskog vijeća.

Na pitanje znači li to da kao zakonito tijelo kada bi znali da postoji dokument u kojem stoji da će proračun biti friziran, oni bi ga svejedno poslali dalje, Krčelić Cindrić nam odgovara: “Pa ja ne znam da je to nezakonito”, pišu Vijesti.hr.

Komentari