Nakon Matićeve rezolucije o nesmetanom konzumiranju prava na pobačaj SDP traži i micanje molitelja iz kruga bolnica

Sabor/ilustracija Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Saboru je ljevica likovala, a desnica kukala zbog rezolucije o nesmetanom konzumiranju prava na pobačaj koja je, na inicijativu SDP-ovca Predraga Matića, usvojena u četvrtak u Europskom parlamentu.

“Bio je to velik dan za Europu i dan velikog poraza HDZ-a. Za Matićevu rezoluciju ruku je digao i dobar dio zastupnika EPP-a, ali ne i HDZ-ovci, oni su bili protiv jačanja reproduktivnih prava i zdravlja žena. Nevjerojatno krivom procjenom još su jednom stali na pogrešnu stranu povijesti, HDZ-ovi europski zastupnici potpuno su izgubili kompas”, ocijenio je Bojan Glavašević iznoseći stajalište Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

No, HDZ će imati priliku naći se u većini u Saboru kad je riječ o pravu na pobačaj. Uvjet je da se svrstaju uz prijedlog Hrvatskih suverenista. Ta oporbena grupacija je, naime, u saborsku proceduru poslala rezoluciju o Matićevom dokumentu. Uzor im je pritom bio parlament Slovačke koji je Matićevu rezoluciju odbacio još prije nego što je ona prošla u Bruxellesu.

“HDZ ima šansu pokazati se strankom koja drži do demokršćanskih načela i postaviti se kao europarlamentarci HDZ-a. Time bismo europskoj birokraciji i Predragu Matiću dali do znanja da je Hrvatska suverena država i da se Europski parlament ne može miješati u njezino zakonodavstvo, barem što se tiče zdravstvene i obrazovne politike”, istaknuo je suverenist Hrvoje Zekanović. HDZ-u neće biti jednostavno odbiti nešto što su podržali njihovi zastupnici u Europskom parlamentu. I SDP je najavio inicijativu tragom Matićeve rezolucije.


“Crkva nema pravo utjecati na temelje laičke države, a grupe ljudi, ispod svake razine, u krugu bolnica pokušavaju utjecati na izbor žena. Ako im je do molitve, za to postoje crkve. Nedopustivo je da se građane uznemirava i zato će SDP predložiti zakonsku odredbu prema kojoj bi bolnice bile slobodne zone od bilo kakvih pritisaka i vjerske indoktrinacije. Caru carevo, a Bogu božje”, kazala je politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović, prenosi Novi list.

 

Komentari