Nakon Jutarnjeg i RTL-a, Milanović se sad obrušio na novinara Indexa: Taj samodeklarirani ateistički agitator

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je u svojoj najnovijoj objavi na facebooku prozvao novinara portala Index, koji je u svom tekstu ustvrdio da je Milanović u svojem obračunu sa Žarkom Puhovskim “napravio opasan presedan”, ustvrdivši da namjerno piše neistinu.

“Agitator s vrlo čitanog i utjecajnog Indexa uzima u zaštitu nasilnog i sveprisutnog g. Puhovskog. Čini to u duhu i čestici poznate Zmaj Jovine: Ne pomagajte, braćo, izgibosmo”, stoji u Milanovićevoj objavi na facebooku.

Novinar Indexa Neven Barković u svom tekstu ocjenjuje da je predsjednik države, obračunavajući se s Puhovskim, napravio opasan presedan, budući da Puhovski nije političar, kao što su to bile druge mete Milanovićevog obračuna.

“Taj samodeklarirani ateistički agitator, što ja i mnoge druge javno deklarirane nereligiozne osobe držimo stupidnim, štetnim pa i nasilnim, živi, diše i piše isključivo – ad hominem. U ovom slučaju, ‘brani’ zlosretnog Puhovskog tako da upozorava na tobožnji ‘opasan presedan’ prema kojem silni predsjednik, moloh oklopljen imunitetom od kaznenog progona, kinji nježne dušice poput Puhovskog, njega i istim tim imunitetom jednako zaštićene i jednako verbalno nasilne saborske zastupnice”, navodi Milanović.



Pritom podsjeća da građanska parnica i odgovornost za štetu nisu “unutar granica svemirskog štita ‘imuniteta’”, što je “fakt koji svaki malo pismeniji novinar i polemičar znade”.

Milanović kaže da je Barkovićeva tvrdnja da predsjednik države “ad hominem” nasrće na uboge i nezaštićene građane “po svojoj silogističkoj strukturi negdje između paralogizma i sofizma”. “Za paralogizam mu nedostaje element nehotičnosti. On namjerno piše neistinu. Za sofizam – nema one perfidne duhovitosti”.

Pritom je ustvrdio kako ne vidi u zadnjih trinaest godina u Hrvatskoj osobu više napadanu “ad hominem” od – sebe.

Puhovski je bio “krunski svjedok optužnice”

Milanović se u objavi na facebooku osvrnuo i na povod za najnoviju polemiku – proces protiv Dražena Budiše, Ivana Zvonimira Čička, Ante Paradžika i Gorana Dodiga, koji se odvijao u kolovozu 1972., navevši da je Žarko Puhovski bio “krunski svjedok optužnice”.

“Ovo je važno naglasiti, jer se u naknadnim iskrivljavanjima činjenica Puhovski voli predstavljati kao svjedok kojeg je pozvao sud, želeći time reći da je on svjedočio u neutralnoj ulozi. Istina je da ga je pozvao sud, ali sud je pozivao svjedoke koje je predložio javni tužitelj i koje su predlagali branitelji optuženih”, navodi Milanović.

Kaže da je Puhovski svojim svjedočenjem proširio “ne samo opseg navoda optužnice, nego i krug osumnjičenih osoba koje su temeljem njegova svjedočenja bile procesuirane”.

Krug osumnjičenika proširio je devetog dana suđenja za tri imena (Jure Juras, Stjepan Turek, Matko Bradarić), a desetog dana za još tri imena (Ferdo Bušić, Ivan Boras i Krešimir Martinec). Puhovski ih navodi, na temelju izjava I. Z. Čička na nekom Književnom petku, kao članove nekog nacionalističkog komiteta što je bila optužba najvišeg ranga za neprijateljsko udruživanje protiv režima, tvrdi Milanović.

“Kako to da se Puhovski nije prvog dana suđenja sjetio svih šest članova komiteta”, pita se Milanović u objavi te zaključuje da je “odgovor samo jedan: na večernjim instrukcijama ‘organi bezbednosti’ su ga podsjetili koja je imena propustio navesti”. Tako je Puhovski “pomagao” osuđenim sveučilištarcima, ironičan je Milanović.

Milanović je prethodno u svojim istupima prozvao DORH, GONG, Daliju Orešković, Marijanu Puljak, Radu Borić, udrugu B.a.b.e., pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, Tomislava Tomaševića, Davora Božinovića i Andreja Plenkovića, te suca Ivana Turudića.

Polemike su počele nakon što je otkriveno da je Milanović bio posjetitelj “kluba” Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa, pritvorenog pod sumnjom za trgovinu utjecajem i primanje mita.

Komentari