Nakon dvije godine čekanja mogla bi napokon donesena o sudbini diplomata Sabljaka

Na Službeničkom sudu u Ministarstvu uprave i pravosuđa više od dvije godine traje postupak protiv zasposlenika Ministarstva vanjskih i poslova Damira Sabljaka, a danas je po treći put suđenje počelo ispočetka, jer je viši sud ukinuo prve dvije odluke zbog nedovoljno utvrđenog činjeničnog stanja.

Sabljak više od dvije godine ne može dolaziti na posao u MVPE, a iz službe je, kako ga terete, udaljen zbog teške povrede službene dužnosti, s tim da su danas predstavnici MVEP zatražili da ga se ne samo udalji iz službe, nego da mu se da i trajni otkaz.

Diplomat Sabljak je državnim institucijama službeno prijavio protupravno trošenje državnog novca u veleposlanstvima RH u Australiji i SAD-u, navodeći da su službene osobe supruzi veleposlanika protupravno isplatile oko pola milijuna kuna, a kao  paravan za isplate izradile protuzakonita rješenja o lažnom rasporedu u konzulatu u Sydneyu.

Sabljak je kao svjedoke danas predložio premijera Andreja Plenkovića, bivše ministrice vanjskih poslova Vesnu Pusić, Mariju Pejčinović Burić, te sadašnjeg ministra Grlić Radmana, ali je sutkinja Sandra Kantolić odbila njihovo saslušanje, okončala raspravu, a odluku će donijeti pisanim putem.



HDZ, SDP i HNS su u jednoj velikoj koaliciji

Postupak je i ovaj put pratio saborski zastupnik Nikola Grmoja, koji je o Sabljaku niz puta govorio u Hrvatskom saboru:

“Sve ove svjedoke gospodin Sabljak je pozvao jer itekako su upoznati s njegovim slučajem. No, svjedoci su odbijeni, a Sabljak je jedva iznio svoju obranu, jer ga je sutkinja stalno prekidala. I HDZ i SDP i HNS ovdje su svi u jednoj velikoj koaliciji, ovdje nisu suprotstavljeni. Mi ne odustajemo od borbe za Damira Sabljaka i borbe za bolju Hrvatsku! Ovaj postupak je po zakonu žuran i mora se okončati u roku od 2 mjeseca, a vodi se već 26 mjeseci. Sabljak je otkrio korupciju, muljanje s novcem poreznih obveznika u našim veleposlanstvima i umjesto da bude nagrađen, Sabljaka udaljuju iz službe. Afera u našim veleposlanstvima je priča o našim političkim elitima koje se međusobno štite i koje su uvezane jer dolaze iz istog inkubatora na Zrinjevcu”, rekao je Grmoja nakon okončanja postupka.

Komentari