Nakon Bakićevih tweetova američko sveučilište procjenu umrlih od korone u Hrvatskoj smanjilo 12 puta

Screenshot / HRT

Hrvatski poduzetnik Nenad Bakić izazvao je preko tweetova University of Washington koji je nedavno šokirao hrvatsku prognozom kako će do kraja rujna u Hrvatskoj 1500 ljudi umrijeti od infekcije SARS-CoV-2 virusom. Bakić je argumentirao kako nešto nije u redu s modelom i podacima koji su objavljeni.

Nakon njegovih kritika o prognozi umrlih od koronavirusa, University of Washington objavio je nove podatke.

“Mala velika pobjeda (protiv lokalnih fearmongera): IHME (University of Washington) nakon mojih kritika ispravio model. Sada više ne prognozira najvjerojatnije 1500, a u okvirima 95% vjerojatnosti čak do nemogućih 17.000 smrti od COVID-19 do 1.10., nego 122 (do 126). Znači da ponovimo, umjesto 1500 do 1.10., sad govorimo o 122 do 1.11.”

Ovaj matematičar je u svojim objavama najviše kritizirao ulazne podatke, što je sada i ispravljeno.



“Koliko vidim, važan je razlog popravak ULAZNIH PODATAKA (‘observed’), kao što sam ponajviše kritizirao.”

Bakić raskrinkao model koji je najavio 1500 mrtvih u RH, dobio podršku nobelovca

Bakić je dodao da upravo ovakve prognoze daju priliku pojedincima da šire paniku i strah.

“Nažalost, ovakve baš pogrešne projekcije su dobro došle nekim profesionalnim širiteljima panike, a mislim da trebamo težiti istini, oprezu i primjerenom strahu, a ne destruktivnoj panici i zastrašivanju kad su utemeljeni na neistinama. Cui bono?

P.S. NIKAKO ne volim prognozirati o broju umrlih, ali ovaj se sada broj čini jako mali. Ovdje ne ulazim u to, samo sam kritizirao greške u prethodnom modelu i praktički nemogućih 1500, a zaista nemogućih 17.000 do 1.10.”, naveo je Bakić na svom Fcaebook profilu.

Komentari