NAKON AMERIČKOG NAPADA Njemačka obustavila sve aktivnosti i povlači svoje vojnike iz Iraka?

Zbog pogoršane sigurnosne situacije nakon atentata na iranskog generala Kasema Sulejmanija pripadnici njemačkog Bundeswehra u Iraku su do daljnjeg zaustavili sve aktivnosti, a čelnici parlamentarnih stranaka istodobno traže povlačenje njemačkih vojnika iz te zemlje.

“Projekt obuke pripadnika iračke vojske u Erbilu i Tadžiju je privremeno obustavljen”, priopćio je Bundeswehr u subotu ujutro.

Istodobno je priopćeno kako su u tim bazama uvedene “odgovarajuće mjere osiguranja” kao mjere prilagodbe aktualnoj sigurnosnoj situaciji.

“Sigurnost naših vojnikinja i vojnika je od primarne važnosti”, priopćio je Bundeswehr.



Na obuci iračkih sigurnosnih snaga u sklopu misije “Capacity Building” sudjeluje oko 130 vojnika Bundeswehra a misija je zasad odobrena do kraja 2020.

Predsjednica vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Saskia Esken zatražila je “preispitivanje” nastavka misije Bundeswehra.

“Mislim da moramo preispitati nastavak misije ali to će ovisiti o odlukama Ujedinjenih naroda”, rekla je Esken u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

Pripadnici oporbenih parlamentarnih stranaka Zeleni i Ljevica od samog su se početka protivili misiji u Iraku a dvojbe oko nastavka misije je izrazio i povjerenik Bundestaga za oružane snage Hans-Petar Bartels.

Prekidu misije u Iraku usprotivio se pripadnik vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Norbert Roettgen.

“Ova misija je važna kako bi Irak dugoročno sam preuzeo pitanje sigurnosti. Njemačko sudjelovanje u ovoj misiji je i prilog našoj vanjskopolitičkoj odgovornosti”, zaključio je Roettgen.

Komentari