NAJUGROŽENIJA PODRUČJA Mediteran u ekstremnoj opasnosti od požara

Ilustracija Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Brojni šumski požari pogodili su područje Mediterana, najviše su stradale Grčka i Turska.  I hrvatski vatrogasci bore se s velikim požarima u Dalmaciji. Visoke temperature te nedostatak kiše onemogućuju gašenje vatre. 

Prema programu Copernicus, koji svaki dan objavljuje kartu najugroženijih područja, cijeli Mediteran je u ekstremnoj opasnosti od izbijanja požara.

Ističu kako se požari u Grčkoj i Turskoj polako stabiliziraju, ali to ne znači da je opasnost prošla. Također, ističu i požare koji su trenutno aktivni na jugu Francuske, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Tako izrađuju detaljne karte upozorenja od već spomenutih požara, poplava i suša. Primjerice, Copernicus EMS je upozorio na mogućnost velikih poplava u dijelovima Francuske i Njemačke prije no što je do njih došlo u srpnju.

Za izradu modela predviđanja i karata koriste se podacima dobivenima od zemalja članica i sa satelita u Zemljinoj orbiti. U kombinaciji s različitim računalnim modelima, mogu izraditi situacijske karte i karte predviđanja koje se potom mogu koristiti kako bi se spriječile veće katastrofe i gubici ljudskih života, prenosi Dnevnik.hr.

Copernicus EMS On Demand Mapping, ovakve kate objavljuje svakodnevno na Twitteru, a osim karti opasnosti od požara, objavljuje detaljne informacije i u drugim hitnim situacijama do kojih može doći zbog prirodnih ili ljudskom aktivnošću uzrokovanih katastrofa.

Komentari