Najtraženiji bjegunci u EU, pogledajte koliko je Hrvata među njima

Foto: MUP

Europol i ENFAST pokrenuli su kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji.

Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) i Europol pokrenula su kampanju ”EU Most Wanted 2021” usmjerenu na pronalaženje europskih bjegunaca koji se skrivaju pred očima javnosti.

Svi bjegunci u ovoj kampanji traženi su radi počinjenja teških kaznenih djela poput ubojstva, trgovine drogom i trgovanja ljudima.

Iz MUP-a građane mole da posjete web stranicu EU Most Wanted gdje mogu pogledati fotografije bjegunaca i provjeriti prepoznaju li nekoga od njih.



”Ako Vam je netko od njih poznat, o tome nas možete anonimno obavijestiti putem web stranice. Pomoć koju pružite mogla bi biti ključna za uhićenje dugogodišnjih bjegunaca”, dodaju iz MUP-a.

Gotovo sve države članice EU-a sudjeluju u kampanji, a na stranici su trenutno objavljene fotografije 62 bjegunca.

Hrvatski bjegunci
Među objavljenim bjeguncima nalaze se i trojica iz Hrvatske.

Zbog pomaganja u teškom ubojstvu 2001. godine traži se 58-godišnji Nikolić Marko koji je osuđen na 12 godina zatvora.

Traga se i za Milanom Nikolićem (45) koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog teškog ubojstva 2005. godine.

Zbog pokušaja ubojstva 2019. godina traži se i 25-godišnjeg Josipa Mihajlovića.

Dosad uhićeno 110 bjegunaca
Ukupno šesnaest bjegunaca uhićeno je 2020. godine, a pet od tih uhićenja dogodilo se zahvaljujući kampanji, kažu iz MUP-a.

Od 2016. godine kada je kampanja počela uhićeno je ukupno 110 bjegunaca, a 41 od tih uhićenja izravno je povezano s dojavama zaprimljenim putem web stanice ”EU Most Wanted”.

Kampanju je pokrenula ENFAST mreža stručnjaka u siječnju 2016. godine uz punu podršku Europola. Svi članovi ENFAST-a specijalizirani su za pronalaženje kriminalaca koji su u bijegu i koje se sumnjiči ili koji su osuđeni za počinjenje teških kaznenih djela te je za njima raspisan europski uhidbeni nalog, prenosi Dnevnik.hr

 

Komentari