NAJGORI SCENARIJ Hrvatska bi mogla imati 3.000 oboljelih, od toga 150 životno ugroženih

Prema preliminarnim procjenama Nacionalnog kriznog stožera, koje su po riječima ministra  Vili Beroša rađene na temelju kretanja zaraze u drugim državama, u Hrvatskoj bi se koronavirusom u idućim tjednima i mjesecima moglo zaraziti do 3.000 osoba.

Oko pet posto zaraženih, dakle, njih najviše 150, moglo bi razviti tešku bolest i naći se u životnoj opasnosti.

Većina će se izvući s blagim oblikom bolesti 

Većina oboljelih, 80 posto ili 2.300, po svemu sudeći imat će blagu bolest, a 15 posto oboljelih, dakle oko 450 osoba, moglo bi se naći u skupini srednje teško oboljelih, što znači da bi i njima potencijalno trebalo intenzivno bolničko liječenje.

Najpogođenija bi, u brojčanom smislu, svakako bila zagrebačka regija gdje živi najveći broj stanovnika, oko dva milijuna.



Na tom području broj zaraženih mogao bi se kretati oko 1.400.

Većina bi trebala imati blagi oblik bolesti, 15 posto ili nešto više od 200 osoba moglo bi razviti upalu pluća koja prati ovu infekciju, a oko pet posto oboljelih, ili njih 70-ak, teški oblik bolesti koji ugrožava život.

Procjena je za riječku regiju, u kojoj živi oko pola milijuna ljudi, da bi se koronavirusom moglo zaraziti njih 370, a 80 posto ili 300-tinjak oboljelih oporavilo bi se bez problema, s blagom kliničkom slikom.

Teži oblici bolesti, prema istoj procjeni, mogli bi se razviti kod 70-ak oboljelih, s tim da bi doista težak oblik bolesti izazvane koronavirusom moglo razviti 20-ak osoba.

Beroš se ograđuje se od pouzdanosti procjene 

Ministar Beroš ograđuje se od pouzdanosti ove procjene jer je ona, kaže, služila kao orijentir u pripremi zdravstvenog sustava na prijeteću pandemiju. Broj oboljelih, poručuju stručnjaci, svakako će ovisiti o ponašanju građana i pridržavanju svih mjera koje su na snazi.

Kršenje samoizolacije svakako nije među njima, jer se time direktno ugrožava zdravlje drugih. Kako su starije osobe najizloženije teškim oblicima bolesti, za njih je ključno pridržavati se upute o neizlaženju iz kuće ili stana.

U zagrebačkoj Areni kreveti za lakše bolesnike

U zagrebačkoj Areni u tijeku je postavljanje bolničkih kreveta koji će u slučaju potrebe biti namijenjeni za smještaj lakših bolesnika koji se od prije nalaze u zagrebačkim bolnicama, doznaje se u petak u Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Lakše oboljeli bit će premješteni u Arenu iz bolnica kako bi se se u bolnicama oslobodili kapaciteti za smještaj oboljelih od koronavirusa. Krevete u hodnicima Arene postavljaju pripadnici Civilne zaštite.

Hrvatska vojska podiže ekspedicijski kamp i šatore ispred KB Dubrava

Pripadnici Hrvatske vojske počeli su u četvrtak s podizanjem šatora i ekspedicijskog kampa ispred Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, kapaciteta 270 kreveta za prihvat oboljelih pacijenata, a planira se postaviti do subote.

Foto: MORH / M. Čobanović

Samoodrživi ekspedicijski kamp služi za smještaj postrojbe veličine oko 300 vojnika, primarno u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima. Radi se o samoodrživom šatorskom kampu za ekstremne uvjete koji služi u primjeni u terenskim uvjetima, ali je namijenjen i za civilnu uporabu u slučaju humanitarnih katastrofa.

Odluka je donesena u skladu s potrebama provedbe mjera zaštite građana Republike Hrvatske tijekom epidemije širenja koronavirusa i osiguranja odgovarajuće zdravstvene zaštite oboljelim pacijentima i u sklopu primarnoga intenzivističkog centra u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu

Komentari