Naglo povećanje: U rujnu od koronavirusa duplo više umrlih nego u prethodnih 14 dana

Srdjan Vrancic / CROPIX

Samo u rujnu, dakle u samo 14 dana, od covida-19 ili uz covid-19, preminula je 41 osoba, dvostruko više nego u posljednja dva tjedna kolovoza kad je ukupno preminulo 20 ljudi, piše u utorak Jutarnji list.

Od početka epidemije, s jučerašnjim danom, Hrvatska ima 227 preminulih. Iako se prema dosadašnjim saznanjima ništa bitno vezano uz sam virus nije promijenilo, odnosno nije postao smrtonosniji, postavlja se pitanje zašto imamo tako naglo povećanje broja preminulih.

Naime, samo u posljednjih pet dana preminula je 21 osoba, a najgore je bilo u subotu kad je u 24 sata umrlo čak sedam osoba.

Prosječna dob preminulih je oko 77 godina i gotovo svi su imali i druge kronične bolesti. Ipak, i nekoliko je mlađih osoba, koje su bile pozitivne na covid-19, koje nisu preživjele.



Najmlađa preminula osoba je 42-godišnji muškarac, a među mladim preminulima je i jedan muškarac koji je imao 43 godine i preminuo je proljetos. Radilo se o osobi s invaliditetom vezanoj za krevet.

Da ne stojimo dobro s brojem preminulih vidljivo je i u usporedbi s drugim državama EU gdje se na ovoj nezavidnoj tablici nalazimo na četvrtome mjestu najgorih, s prosječno jednom preminulom osobom na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana. Ispred nas su samo Rumunjska s tri, Španjolska s 1,6 i Bugarska s 1,5 preminulih na 100 tisuća stanovnika, donosi Jutarnji list.

Komentari