NADOKNADA NIJE OBAVEZNA Ravnatelj tvrdi da ‘roditelji imaju pravo ispričati dijete’

Ilustracija, Damian Tadić/Cropix

Sindikati i Vlada još pregovaraju, a štrajk traje. Za učenike i njihove roditelje u svakom slučaju to znači da, kad štrajk završi, bit će nadoknade nastave, bilo skraćivanjem školskih praznika, organiziranjem nastave subotama ili produljenjem školske godine.

Moraju li roditelji slati djecu u školu na nadoknadu? Mogu li snositi ikakve sankcije ako ih ne budu slali u školu?
“Člankom 48. stavkom 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano je da se odgojno-obrazovni rad ostvaruje u pravilu u najmanje 175 nastavnih dana, odnosno u 35 nastavnih tjedana, a za učenike završnih razreda srednjih škola u najmanje 160 nastavnih dana, odnosno 32 nastavna tjedna. Dakle, tijekom nastavne godine mora se odraditi utvrđeni minimalni broj nastavnih dana, odnosno tjedana. Nadoknada nastavnih dana održava se prvenstveno zbog učenika i to s ciljem realizacije nadoknade neodržanih nastavnih sati. Učenici imaju pravo na propisani broj nastavnih dana i sati propisanih nastavnim planom za svaki nastavni predmet”, odgovorili su Indexu iz Ministarstva obrazovanja.

Ministarstvo: Ne možemo prejudicirati odluku roditelja koji su odgovorni za svoje dijete

Nisu konkretno odgovorili na pitanje mogu li roditelji snositi ikakve sankcije ako ne budu slali svoju djecu u školu bilo subotama ili za vrijeme praznika te nakon predviđenog kraja nastavne godine. Umjesto toga, samo su kratko odgovorili kako “Ministarstvo ne može prejudicirati odluku roditelja koji su odgovorni za svoje dijete”.

Ravnateljica zagrebačke škole: Roditelj ima pravo ispričati dijete

Ravnateljica zagrebačke OŠ Petra Zrinskog, Mirjana Jermol, za Index je rekla da roditelji sami moraju odlučiti hoće li slati djecu na nadoknadu ili ne.

“Postojat će raspored kako će se nastava nadoknađivati, no tek kad završi štrajk i kad budemo točno znali koliko je dana od nastave izgubljeno. Roditelj ima pravo ispričati dijete iz škole”, rekla je ravnateljica Jermol za Index.

Komentari