Nađi predstavio model kojim bi se uštedjelo 3,2 milijarde kuna u zagrebačkom proračunu

Davor Nađi Foto: Fokus

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika stranke Fokus Davor Nađi predstavio je model ušteda unutar gradske uprave i Holdinga koji bi omogućili ukidanje prireza.

Također, smanjenjem broja radnih mjesta, transfera građanima i racionalizacijom poslovanja moglo bi se uštedjeti 3,2 milijarde kuna.

“Grad Zagreb u svim upravnim tijelima, gradskim poduzećima i proračunskim korisnicima ima oko 32.000 zaposlenih”, rekao je.

Dodaje kako ta brojka govori o kadrovskoj zagušenosti i neučinkovitosti u gradskim upravnim tijelima i poduzećima, a u prilog tome govori i podatak da je od 2011. broj zaposlenih u tim tijelima utrostručen.



Primjerice, Gradska uprava ima 3300 zaposlenih, što je oko 1500 do 2000 radnih mjesta viška.

Grad Zagreb za plaće izdvaja skoro 5 milijardi kuna što ne uključuje plaće Holdinga i ZET-a. Čak i kad se izdvoje plaće za obrazovanje koje dolaze iz proračuna središnje države, ta cifra je i dalje oko 3,2 milijarde kuna, navodi. 

‘Broj zaposlenih planiramo smanjiti na 28.000’

“Taj iznos ćemo smanjiti za oko 650 milijuna kuna. Plaće nećemo smanjivati nego ćemo se fokusirati na smanjenje broja zaposlenih prvenstveno na administrativnim i menadžerskim mjestima. Planiramo smanjiti na maksimalno 28.000 kroz otpuštanje zaposlenika na izmišljenim radnim mjestima, otpremnine za raniji odlazak u mirovinu i otkaze uz otpremninu zaposlenicima koji postanu tehnološki višak”, objašnjava.

Podsjeća da su plaće 2016. godine iznosile 2,5 milijardi kuna što je oko 700 milijuna kuna manje nego danas, “a možemo se složiti da je već i tada bilo previše zaposlenih”.

Ističe kako na javnim natječajima ima prostora za uštedu 400 milijuna kuna, a smanjenjem subvencija i socijalnih transfera građanima 700 milijuna kuna.

Procjenjuje da bi se 300 milijuna kuna godišnje moglo uštedjeti na smanjenju ili ukidanju naknade građanima i kućanstvima, prvenstveno na stavci roditelja odgajatelja.

“Socijalnim transferima se zapravo kupuje građane, a bitno je istaknuti da su ta izdvajanja od 2011. godine utrostručena”, tvrdi.

Smatra da bi se pametnijim upravljanjem gradskom imovinom moglo uprihoditi barem 600 milijuna kuna više.

“Kada povučemo crtu dolazimo do 3,2 milijarde kuna, od čega se milijarda kuna godišnje može iskoristiti za porezna rasterećenja, milijarda za financijsku stabilizaciju grada, a preostali iznos za povećanje investicija”, poručio je.

 

Komentari