Nađi predstavio kandidaturu za gradonačelnika Zagreba: Bandić je problem, a Tomašević nije rješenje

Saborski zastupnik i predsjednik stranke FOKUS, Davor Nađi, najavio je kandidaturu za gradonačelnika Grada Zagreba i kao glavne elemente svog programa naveo je ukidanje prireza, smanjivanje broja zaposlenih te apsolutnu transparentnost svih gradskih institucija. 

“Zagreb trenutno ima blizu 5 milijardi kuna izdataka samo za plaće, a gdje su još silne milijarde za materijalne rashode i subvencije. U proračunu postoji prostor za momentalne uštede od 3 milijarde kuna godišnje. Zagreb treba rezove čime bi se otvorio prostor za ukidanje prireza te preusmjeravanje novca na stabilizaciju gradskih financija, a potom obnovu i izgradnju infrastrukture”, istaknuo je Nađi

Dodao je i kako će Zagreb postati najtransparentniji grad u Hrvatskoj, a gradska uprava i Holding biti daleko učinkovitiji.

“Smanjit ću broj zaposlenih, prvo s otpuštanjem izmišljenih i nepotrebnih menadžerskih radnih mjesta, a potom i viška u gradskoj upravi. Isto tako, poduzeća poput Zagrebplakata ne služe Zagrepčanima, već stvaraju nelojalnu konkurenciju privatnom sektoru zbog čega ih treba prodati. Grad treba osigurati sigurnu i pouzdanu infrastrukturu, a ne se baviti plakatiranjem.”, kaže.



Potvrdu da su ovakve velike promjene moguće, Nađi je objasnio kroz primjer Svete Nedelje u kojoj je upravo on s pozicije zamjenika gradonačelnika bio uključen u osmišljavanje i vođenje brojnih projekata koji su pomogli da taj grad postane najbolje mjesto za poslovanje u Hrvatskoj te se smjesti u vrhu hrvatskih gradova po kvaliteti života.

“U samo četiri godine napravljeno je najveće porezno rasterećenje dosad zabilježeno u Hrvatskoj. U potpunosti je ukinut prirez, porez na potrošnju, komunalna naknada za hotele, kampove i apartmanska naselja, naknada za taxi prijevoz, komunalni doprinos za većinu industrija i stanogradnju te je smanjena komunalna naknada za oko 90 posto građana i paušalni porez za iznajmljivače na zakonski minimum. Uvedena je puna transparentnost, od gradske uprave do povezanih gradskih poduzeća i ustanova. Također je u jedinstvenom konceptu uveden javni prijevoz u potpunosti financiran iz proračuna po modelu koji je dvostruko jeftiniji od ZET-a i gdje korisnici ne plaćaju kartu, građani se mogu koristiti savjetodavnim e-referendumom, a gradski zaposlenici prolaze kroz program ocjenjivanja, što im direktno utječe na varijabilni dio plaće.”, podsjeća saborski zastupnik.

Niti je došlo do modernizacije, ni do obnove

Davor Nađi je kao mjesto za predstavljanje svoje kandidature odabrao Branimirovu tržnicu i naglasio kako je kritika javnosti i medija prema velikim megalomanskim projektima i nerealnim obećanjima Milana Bandića poput žičare i tunela kroz Medvednicu dobra, ali da grad Zagreb sustavno propada.

“Već ovdje gdje stojimo vidimo tri simbola vladavine Milana Bandića: Branimirovu tržnicu, nakon što je 2015. objavljena rekonstrukcija tržnice, obrtnici su bez bilo kakvog izbora izmješteni, čime je mnogima bila ugrožena egzistencija. Kao što vidimo, šest godina poslije, pomaka nema. Niti je došlo do modernizacije, ni do obnove, već je porušena prije mjesec dana. Nadalje, željeznička pruga koja ovaj grad dijeli po pola uzrokuje niz problema te autobusni kolodvor koji već desetljećima propada, a sa svojom neodgovarajućom lokacijom uzrokuje veliko prometno opterećenje na ovaj dio grada”, istaknuo je Nađi te naglasio kako je grad zadnjih dvadeset godina u potpunosti devastiran.

Fontane, okićene zastave ili Advent su samo površinska šminka kojima se to neuspješno pokušava sakriti. Problema po Nađijevom mišljenju ima napretek, od nebrige za bolnice, vrtiće do škola, a među drugim Bandićevim protukandidatima ne vidi osobu koja bi se s tim problemima uhvatila u koštac.

“Bandić je problem, a Tomašević nije rješenje”, zaključuje Nađi.

Kandidaturu Davora Nađija prati i oglasna kampanja u sklopu koje je dio svoje vizije za vođenje grada istaknuo porukama poput NAĐI ukidanje prireza, NAĐI manje poreze, NAĐI nešto novo u politici i sloganima koji su zadnjih dana osvanuli na plakatnim mjestima diljem Zagreba.

Patrik Macek/PIXSELL

Podršku kandidaturi Davora Nađija daju i lokalni čelnici stranke FOKUS koji se nalaze na čelu svojih gradova i općina koje također slijede primjer Svete Nedelje, ukidaju poreze na potrošnju, privlače investicije i po svojim dobrim praksama nalaze se u među uspješnijima u Hrvatskoj. To su Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela, Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac te Marko Magdić, načelnik Općine Križ.

Komentari