Nađi o Ćorićevim izjavama: Iznio je više sramotno netočnih tvrdnji za jednog ministra Da čovjek ni nakon pet godina u vladi ne zna ni tako osnovne stvari?

Davor Nađi Foto: Fokus

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi osvrnuo se na današnje gostovanje ministra gospodarstva Tomislava Ćorića koji je gostovao, uz SDP-ovog Sinišu Hajdaša Dončića i ekonomskog analitičara Davora Novotnyja, jutros u emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radiju, gdje je komentirao brojne liste koje uglavnom pokazuju koliko Hrvatska loše stoji u odnosu na ostale zemlje

Nađi tvrdi da je ministar iznio više sramotno netočnih tvrdnji za jednog ministra gospodarstva te izdvojio nekoliko koje prenosimo u cijelosti.

“tć: ‘I gospodin Novotny i Hajdaš Dončić su propustili naglasiti u ovoj analizi trendova u hrvatskoj ekonomiji da smo mi 1995. već bili na začelju u odnosu na ove zemlje koje ste spomenuli.’

Fakt: Većina zemalja srednje i istočne Europe nas je prestiglo tek nakon 2008. godine. Dakle, Domovinski rat nas je sigurno unazadio, ali nije kriv za to što smo na začelju jer prije 15 godina nismo bili na začelju.



tć: ‘Onog trenutka kada naša vanjsko trgovinska bilanca ne bude u minusu u kakvom je već godinama, kad taj minus značajno smanjimo proizvodnjom dobara i usluga koje nam tu mogu pomoći, tek tada nam će se otvoriti perspektiva za sve ono lijepo.’

Fakt: Naša vanjskotrgovinska bilanca već godinama nije u minusu (izuzev pandemijske kad nije bilo turizma). Ministar vjerojatno ne zna razliku između vanjskotrgovinske bilance i robne razmjene. Izvor možete vidjeti OVDJE.

tć: ‘Drugi moment koji je neizmjerno bitan je onaj trenutak kada shvatimo da se naš ljudski potencijal ne može trošiti u rentijerstvu, odnosno uslugama gdje se kontinuirano već desetljećima troši, jer je to linija manjeg otpora.'(…)’Pri čemu, moram naglasiti da imamo sreću i prokletstvo da imamo velik udio sektora usluga, odnosno turizma, u BDP-u. Pojedinci od toga neće odustati jer je lukrativno’

Fakt: Ljudski potencijal se ‘troši’ tamo gdje je veći povrat na ulaganje. Zbog ljudi poput ministra Ćorića drugi sektori nisu konkurentni kao turizam. Dakle, nije problem što je turizam jak, nego što drugi sektori nisu, uglavnom krivnjom države.

tć: Na pitanje kakva mu je vizija za Hrvatsku nakon sedam godina, odnosno nakon financijske injekcije EU, Ćorić kaže da se ne trebamo uspoređivati niti s Njemačkom, niti s Češkom.

‘Ne trebamo se uopće time zavaravati. Njemačka dostiže svoj standard preko 55 godina, odnosno 65 godina, od Drugog svjetska rata na ovamo, činjenicom da je funkcionirala kao tržišna ekonomija svo ovo vrijeme. I činjenicom da je mentalni sklop nešto drugačiji’ objašnjava Ćorić.

Fakt: Njemačka je 30 godina nakon što je sravnjena sa zemljom u II. svjetskom ratu bila jedna od najrazvijenijih zemalja Europe. Mi smo bili bolje ‘plasirani’ među EU zemljama 15 godina nakon rata nego 30 godina nakon rata.

tć: ‘Da, možemo dosegnuti zemlje srednje Europe u sljedećih 10 do 15 godina.’

Fakt: Prema Nacionalnom planu oporavka je ova vlada predvidjela da 2030. godine dođemo na razinu Slovenije iz 2019. godine.

Sad stvarno, da čovjek ni nakon 5 godina u vladi ne zna ni tako osnovne stvari?”, napisao je Davor Nađi na svom Facebooku.

Izjave ministra Ćorića možete pronaći OVDJE!

 

 

Komentari