Nađi: Instrumentalizacija pravosuđa za političke ciljeve je izuzetno opasna i nedopustiva

Fokus

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi na društvenim mrežama je komentirao napad na novinarsku ekipu N1 i Alemku Markotić i pozdravio brzu presudu suda. Napomenuo je da osuđuje svaki napad na novinare, i usporedio taj nedavni događaj sa sličnim iz 2017. godine, kada je, kako kaže Nađi, sudu trebalo šest mjeseci za presudu. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

“Ovo je presuda za težak fizički napad na novinarku gdje joj je bio život u opasnosti. Sve je zabilježeno kamerom, ali je sudu trebalo 6 mjeseci da se osudi krivca. U našoj zemlji, s obzirom na stanje pravosuđa, reklo bi se prihvatljivo. No ovih dana se zbog verbalnog napada na novinarku i, čini mi se puno važnije članicu Stožera, dogodilo to da je od počinjena dijela do presude prošlo 2 dana! U knjigama rekorda hrvatskog pravosuđa treba provjeriti postoji li brže donesena presuda!

Za svaki slučaj, da razjasnim unaprijed da ne bi bilo neke dileme… Apsolutno osuđujem svaki napad na novinare jer bi oni trebali biti branik demokracije i često upravo to i jesu!

Također pozdravljam i efikasnost pravosuđa.



No ne mogu se ne zapitati, ima li ta “efikasnost” pravosuđa u ovom slučaju veze s tim što je verbalni napad bio usmjeren na članicu Stožera i to u trenutku kada je povjerenje javnosti u Stožer već mjesecima u slobodnom padu, a sada bi taj isti Stožer trebao progurati nove strože mjere i kazne? Je li taj čovjek uistinu imao pravedno suđenje? Očito je da je revolt ljudi sve veći, a sada kada se ljude više ne može kontrolirati strahom od virusa, izgleda da ih se pokušava kontrolirati strahom od pravosuđa.

Tko će se usuditi, recimo, iz bunta ne nositi masku ako zna da će kazna stići munjevitom brzinom?

No eto, dajem priliku sudovima da me razuvjere… Ako ta presuda nije bila tako brzo donesena zbog utjecaja politike, točnije HDZ-a, pozivam sudove da se ubrzaju i po pitanju presuda Sanaderu, Vidoševiću i sličnim istaknutim članovima, pa u konačnici i samom HDZ-u! Evo, ne moraju te presude biti u roku 2 dana.. Pa ne moraju biti čak ni u roku 2 tjedna, a niti 2 mjeseca. Neka budu u roku 2 godine! Samo neka budu pravomoćne, poštene i da ih konačno dočekamo!

Dakle, napadi na novinare su nedopustivi, a efikasnost pravosuđa je odlična stvar. No instrumentalizacija pravosuđa za političke ciljeve je izuzetno opasna i nedopustiva, a tome se svi zajedno moramo oduprijeti!

P.S. Video tog napada na novinarku za koji je trebalo 6 mjeseci do osude pogledajte na prvom linku u komentaru, a neke od primjera “efikasnosti” pravosuđa pogledajte u sljedećih nekoliko komentara…”, napisao je Davor Nađi na Facebooku.

 

Ovo je presuda za težak fizički napad na novinarku gdje joj je bio život u opasnosti. Sve je zabilježeno kamerom, ali je…

Objavljuje Davor NađiNedjelja, 18. listopada 2020.

Komentari