Nađi i Huić: Tomašević i platforma MOŽEMO lažno se predstavljaju kao veliki zagovaratelji zelene ekonomije i rješenja

Davor Nađi i Davor Huić Foto: Fokus

Saborski zastupnik stranke FOKUS i kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Nađi te kandidat za zamjenika gradonačelnika Zagreba Davor Huić predstavili su, povodom Dana planeta Zemlje, svoj plan gradnje zagrebačke energane te se osvrnuli na njene prednosti.

Takav bi sustav, kažu, građanima pojednostavio recikliranje otpada, grad bi bio manje zatrpan kantama, a okoliš bi bio čišći.

“Hrvatska je jedna od dvije EU zemlje koje nemaju energanu na otpad. Jedini sam kandidat koji je predstavio novi model gospodarenja otpadom, koji bi uključivao i gradnju energane – postrojenja za dobivanje električne i toplinske energije iz otpada koji nije za recikliranje”, naglašava Nađi, piše u priopćenju.

Istaknuo je kako bi izgradnja energane u Zagrebu koštala oko 600 milijuna kuna te bi se mogla financirati iz europskih fondova, koji bi pokrili do 85 posto troškova izgradnje. “To znači da bi Grad Zagreb morao izdvojiti oko 90 milijuna iz proračuna”.



Prema istraživanju javnog mnijenja, koje je stranka FOKUS proveo u suradnji s agencijom Promocija Plus, tri četvrtine Zagrepčana dalo je podršku za izgradnju energane.

Huić je naglasio kako postoji i skuplja varijanta, poput energane u Kopenhagenu, koja na krovu ima i skijalište koje radi cijelu godinu. Prednost energana vidi u proizvodnji električne i toplinske energije, koja bi opskrbljivala veliki broj kućanstava te u tome što je najčišće rješenje za zbrinjavanje otpada.

“Energane su zapravo najčišći oblik zbrinjavanja otpada jer iz njih izlazi čisti zrak, a pepeo koji ostaje se koristi za proizvodnju asfalta i betona u graditeljstvu. Građani moraju znati bi energana kroz supstituciju fosilnih goriva i smanjenjem emisija CO2 donijela uštedu od 173 milijuna kuna u prvoj godini, a kasnije još više zbog porasta količine otpada iz godine u godinu”, zaključio je.

Od 173 milijuna kuna, 123 milijuna kuna bilo bi kroz uštede, zbog supstitucije energenata za proizvodnju toplinske i električne energije te 50 milijuna kuna kroz prodaju jedinica emisija CO2 na EU tržištu, zbog smanjenih emisija CO2 za 20 posto.

Osvrnuli su se i na protukandidate koji također nude svoje vizije očuvanja okoliša i zbrinjavanja otpada, a posebno su istaknuli jednog.

“Gospodin Tomašević i platforma MOŽEMO! lažno se predstavljaju kao veliki zagovaratelji
zelene ekonomije i rješenja, a zapravo im nedostaje kompetencija i iskustva u tom području. Inače bi već spomenuli kvalitetne primjere zbrinjavanja otpada, poput energane u Kopenhagenu”, zaključili su Nađi i Huić.

Komentari