Nađi i Huić predstavili transparentni sustav Gradske uprave i poduzeća: Gradski podaci javno dostupni svim građanima od 0 do 24 h!

Davor Nađi i Davor Huić Foto: Fokus

Saborski zastupnik stranke FOKUS i kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Nađi i kandidat za zamjenika gradonačelnika Zagreba, Davor Huić predstavili su uvođenje cjelovitog sustava transparentnosti u Gradsku upravu i poduzeća, poput zagrebačkog Holdinga.

“Transparentnost nije samo prikazivanje faktura, nego i pristup otvorenog prikazivanja podataka onima kojima mi, izabrani dužnosnici, odgovaramo, a to su građani. Sveta Nedelja je u mome mandatu postala primjer transparentnosti u Hrvatskoj. Sada je vrijeme da Zagreb preuzme takav model, koji je, kao glavni grad, trebao imati davnih dana i napravi još korak više”, naglasio je Nađi, piše u priopćenju.

To planiraju provesti, navodi Nađi, kroz četiri točke – financije i nabavu, prostorno planiranje, okoliš i kroz gradska poduzeća i ustanove. Što se financija i nabave tiče, u online oblaku će se moći naći svi računi, narudžbenice i ugovori za gradsku upravu i za sva gradska poduzeća i ustanove. Također će se objaviti i skenirani svi potpisani ugovori koji se, prema zakonu, mogu objaviti.

Nadalje, svi prostorni planovi će biti dostupni u online obliku, gdje će se, osim namjene čestice, moći vidjeti i dostupna infrastruktura te vlasništvo nekretnine. Kako bi se, ponajviše, olakšalo investitorima, moći će se vidjeti čestice i nekretnine koje su oglašene za prodaju, bilo na zahtjev građana ili agencija za prodaju nekretnina. Tijekom javne rasprave, svaka izmjena prostornog plana bila bi objavljena na uvid svim zainteresiranim građanima kroz isti online sustav.



Osim kod gore navedenih primjera, Nađi i Huić će potpunu transparentnost iskazati i kroz druge pokazatelje.

“Građanima Grada Zagreba omogućit ćemo uvid u broj zaposlenih u svakoj instituciji, kroz
trenutno i proteklo stanje. Uz sistematizaciju s brojem izvršitelja, objavljena će biti i bruto plaća za svaku poziciju te imovina na korištenju zaposlenika, poput službenih automobila, mobitela i dr.”, istaknuo je Huić.

Nađi je nadodao kako će biti omogućen uvid u stvarnom vremenu, kroz GPS i pozicije javnog gradskog prijevoza, kao i kamiona za odvoz otpada, a fokus će se staviti i na mjesečne izvještaje o kašnjenjima i svim problemima s komunalnim uslugama.

Zaključili su kako su jedina politička opcija koja je izašla s jasnim planom transparentnosti i da ostalim protukandidatima preostaje samo opcija kopiranja tog dijela programa, što su neki i odlučili napraviti.

“Gospodin Filipović kopira našu ideju transparentne Gradske uprave, a da ni sam ne zna kako to učiniti. Jedini sam kandidat za gradonačelnika koji je već bio u izvršnoj vlasti lokalne samouprave i znam što znači voditi grad i učiniti ga transparentnim. To sam već jednom učinio, a da mogu opet vidjet ćete nakon 16.5.”, zaključio je Nađi.

Komentari