Nađi i Huić predstavili model gospodarenja otpadom: Zagreb više neće biti ‘kantograd’, a iz otpada ćemo proizvoditi struju i grijanje

Foto: Fokus

Saborski zastupnik stranke FOKUS i kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Nađi i kandidat za zamjenika gradonačelnika Zagreba Davor Huić predstavili su svoj model gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.

Istaknuli su kako bi navedeni model imao pet razina te bi postigao značajne uštede u gradskom proračunu i efektivniju zaštitu okoliša.

“Naš model gospodarenja otpadom olakšava život našim građanima. Umjesto sadašnjih pet kanti, građani će odvajati otpad u samo dvije kante, u obliku suhe i mokre frakcije. U suhu frakciju ubraja se papir, karton, plastična i metalna ambalaža, dok u mokru ide sav ostali otpad. Ovim modelom trećina otpada manje završava u okolišu ili odlagalištu te se smanjuje onečišćenje tla i zraka”, naglašava Nađi, piše u priopćenju.

Osim smanjenja broja kanti, a time i smanjenje troškova, Nađi je predstavio prijedlog izgradnje energane. Istaknuo je kako bi izgradnja energane u Zagrebu koštala oko 600 milijuna kuna te bi se mogla financirati iz europskih fondova, koji bi pokrili do 85 posto troškova izgradnje. To znači, naglašava, da bi Grad Zagreb morao izdvojiti oko 90 milijuna iz proračuna.



Huić je, potom, naglasio kako će, osim značajnijeg porasta razine održivog razvoja i zaštite
okoliša, model imati i značajne financijske uštede u odnosu na trenutni koji se provodi

“Čistoća na godišnjoj razini bilježi minus od 50 milijuna kuna. Trenutni model je neodrživ,
neefikasan i na rubu kolapsa. Naš model ima pet razina i omogućit će smanjenje broja
zaposlenih u administraciji. Uštede na godišnjoj razini procjenjuju se na 173 milijuna kuna
godišnje, od čega 123 milijuna kuna kroz uštede, zbog supstitucije energenata za proizvodnju toplinske i električne energije te 50 milijuna kuna kroz prodaju jedinica emisija CO2 na EU tržištu, zbog smanjenih emisija CO2 za 20 posto”, zaključio je.

Prva razina FOKUS-ovog modela je edukacija i prevencija od najranije dobi. Druga
podrazumijeva ponovnu oporabu, dok je kod treće razine, selekcije i recikliranja, ishod
smanjenje broja kanti, a time i smanjenje troškova i logističke potrebe.

Postojeći otpad bi se djelomično reciklirao i koristio za proizvodnju bioplina u Novskoj, a djelomično vozio u energanu. Energetskom oporabom u energani se stvara grijanje i struja, koji idu prema zgradama, iz koje izlazi samo čisti zrak. Odlaganje je peta razina i finalni korak modela gospodarenja otpadom. Rezultat ovakvog modela je samo 7 posto početne količine otpada, koji završava na deponiju.

Komentari