Nadbiskup Barišić: U betlehemskom djetetu darovan nam je put svjetla i istina života

Tom Dubravec / CROPIX Keywords

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, predvodeći u srijedu božićno misno slavlje u katedrali sv. Duje, upozorio je da društven promjene pogađaju obitelji i osobe treće životne dobi te je poručio kako je Božić zaštita ljudskog dostojanstva.

“Današnje brze društvene promjene najviše pogađaju obitelji i osobe treće životne dobi. Društvu utemeljenom na profitu zanimljivi smo samo ukoliko smo proizvodno sposobni i korisni, a odlaskom u mirovinu prijeti opasnost da u kulturi odbacivanja i eliminacije osobe treće životne dobi olako postanu suvišne i potisnute u tamu na periferiju kao teret zajednice”, istaknuo je Barišić u propovijedi.

 

Po njegovim riječima, Božić je svjetlo koje rasvjetljuje svakog čovjeka i osvjetljava našu stvarnost da u njoj vidamo bližnjega u potrebi.“Betlehemsko svjetlo, koje nam daje da se u obitelji vidimo na nov način, vodi nas do svakog čovjeka naročito do onih koji su na periferijama obitelji i društva. Utjelovljeni Božji logos – svjetlo od svjetla, želi osvijetliti tolike naše periferije i tame, sve periferije nezaposlenosti, nesigurnosti i neizvjesnosti mladih, rad nedjeljom, siromaštva, samoće, samodostatnosti, egoizme i tolike naše tame koje nam ponekad izgledaju sve gušće”, naglasio je Barišić.

Dodao je i kako nepoštivanje propisa, kriminalne radnje, nepravda, demografska slika, povijesne i sadašnje neistine i mnoge druge tame u nama i među nama “ugrožavaju dostojanstvo naše ljudskosti i Božanske uzvišenosti”.

Također je rekao kako nam je u betlehemskom djetetu darovan put svjetla i istina života za sve periferije i tame pojedinaca i obitelji, društva i svijeta.

“Samo istinsko svjetlo može dati dostojanstvo našim periferijama i rasvijetliti naše tame jer lažna svjetla brzo se gase, prestanu – i opet ustupaju mjesto tami. Božićno svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze”, poručio je Barišić.

Komentari