Nad Tajvanskim tjesnacem kineski ratni zrakoplovi prije dolaska Nancy Pelosi

Facebook

Mediji na Tajvanu javljaju da u posjet njihovoj zemlji ipak stiže predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u sklopu svoje azijske turneje u kojoj je već posjetila Singapur.

Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njezin, a Sjedinjene Države u ponedjeljak su poručile da se neće prestrašiti kineskim “zveckanjem oružjem” zbog posjeta.

Osim kineskih zrakoplova koji su u utorak ujutro letjeli blizu središnje linije osjetljivog vodenog puta, nekoliko kineskih ratnih brodova ostalo je od ponedjeljka blizu neslužbene linije razdvajanja, rekao je izvor za Reuters.

Prema tom izvoru, kineski ratni brodovi i zrakoplovi dotaknuli su u utorak ujutro središnju liniju tjesnaca, što je opisano kao neobičan i “vrlo provokativan” potez.



Prema istim navodima, kineski je zrakoplov u utorak ujutro više puta izveo taktičke poteze kratkog “dodirivanja” središnje linije i kruženja natrag na drugu stranu tjesnaca, dok su tajvanski zrakoplovi bili u pripravnosti u blizini.

Zrakoplovi ni jedne strane obično ne prelaze središnju liniju.

Tajvansko ministarstvo obrane “pojačalo” je razinu borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je u utorak službena otočna središnja novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema izvorima bliskim Pelosi, većina njezinih planiranih sastanaka, uključujući i s predsjednicom Tsai Ing-wen, najavljena je za srijedu, te je moguće da njezino izaslanstvo stigne u Tajvan rano u srijedu.

Tajvanske list Liberty Times navodi da izaslanstvo Pelosi treba stići u utorak navečer po lokalnom vremenu.

Nakon što je u ponedjeljak započela azijsku turneju u Singapuru, Pelosi je u utorak posjetila Singapur. Njezin ured najavio je i posjet Južnoj Koreji i Japanu, ali nije spominjao Tajvan.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian u ponedjeljak je na redovitom dnevnom brifingu rekao da bi to bilo grubo miješanje u unutarnje poslove Kine ako Pelosi posjeti Tajvan te upozorio da “kineska Narodnooslobodilačka vojska nikada neće sjediti prekriženih ruku”.

Posjet Pelosi, koja je druga u liniji nasljeđivanja predsjednika SAD-a i dugogodišnja kritičarka Kine, dogodit će se usred sve lošijih veza Washingtona i Pekinga.

Pelosi predvodi izaslanstvo Kongresa u indopacifičkoj regiji u posjetu Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu.

– Ako predsjednica Zastupničkog doma Pelosi posjeti Tajvan, to bi bilo grubo miješanje u kineske unutarnje poslove, ozbiljno potkopavanje kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To bi bezobzirno pogazilo načelo “jedne Kine”, ozbiljno ugrozilo mir i stabilnost u cijelom Tajvanskom tjesnacu i teško narušilo kinesko-američke odnose. To bi dovelo do veoma teške situacije i izazvalo posljedice, rekao je Zhao Lijan, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Komentari