Nacionalni stožer objavio nove kriterije za testiranje i proglašenje osobe pozitivnom bez testa

Testiranje/ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak je objavio Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i samoizolacije. U preporukama su dodani su uvjeti za primjenu brzih antigenskih testova i pojašnjeno je koga se smatra vjerojatnim COVID-19 bolesnikom bez testiranja.

Brzi antigenski testovi

Brzi antigenski testovi mogu se koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom.

Testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz.

Smatra ih se oboljelima bez testa

Ako nije moguće uzeti bris oboljelom kontaktu prvih dana bolesti ili ako zbog laboratorijskih kapaciteta nije moguće očekivati nalaz u roku od dva dana, nije ih potrebno testirati, već ih se smatra oboljelim od COVID-19. Ako su pozitivni ili ih nije moguće testirati rano nakon razvoja simptoma, postupa se dalje s njima kao s novooboljelom osobom.



Dijagnoza COVID-19 se ne postavlja bez testiranja osobama koje nemaju poznatu izloženost SARS-CoV-2 unazad 14 dana, osobama koje su dio kolektiva, ako nemamo saznanje da u tom kolektivu ima COVID-19 i da su bliski kontakti oboljelih, osobama čija daljnja obrada i terapija ovise o rezultatu testiranja, bolničkim pacijentima i osoblju te korisnicima i osoblju domova za starije osobe;

Dijagnoza COVID-19 bez testiranja se koristi samo kad postoji jasna izloženost laboratorijski dokazanoj zaraženoj osobi unazad 14 dana i to za ljude koji ne pripadaju gore navedenim kategorijama.

DETALJE MOŽETE PROČITATI OVDJE 

Komentari