Nacionalni stožer o koronavirusu: Ukoliko se stanje pogorša, sljedeći korak je samoizolacija za one koji dolaze iz sjeverne Italije

Screenshot

Na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske rečeno je kako nema novooboljelih od koronavirusa u RH. Brojka zaraženih i dalje iznosi osam.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, rekao je kako situacija u Italiji nije dobra. Nije želio nagađati zašto se virus tako brzo proširio. Ukoliko se situacija pogorša rečeno je kako će uvesti strože mjere.

“Ako se takav rast nastavi, to će biti eksponencijalni rast. Sada možemo jedino pratiti pažljivo situaciju. Ukoliko se stanje pogorša, sljedeći korak je samoizolacija za one koji dolaze iz sjeverne Italije, ali to bi bio tehnički problem, ali ako procijenimo da situacija nije pod kontrolom uvest ćemo i takvu mjeru”, kazao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović napominje kako su konferencije za novinare uveli da bi donijeli odluke koje su stručno opravdane, no nije želio govoriti o hipotetskim situacijama.



“Uvijek su sve opcije na stolu”, rekao je ministar. Kazao je kako su današnje mjere rezultat stanja danas, a da se to već sutra može promijeniti.

Maja Grba Bujević apelirala je na građane da se pridržavaju higijenskih mjera. “U ovim promjenjivim okolnostima mijenja se sve pa i preporučene situacije. Od poslodavaca zahtijevamo da se pridržavaju svih mjera. Ukoliko se situacija bude u Italiji promijenila i pogoršala uvest ćemo samoizolaciju za sve osobe koje se vraćaju iz pogođenih područja”.

Na konferenciji za novinare apelirano je na poslodavce da se pridržavaju mjera, a ministar Božinović je rekao kako računaju na svijest i savjest i poslodavca i građana.

Komentirao je i situaciju s Turskom. “Ministri će se uskoro sastati i razmotriti pomoć zemljama pogođenima s ilegalnim migracijama. Hrvatska će dati svoj obol”, kazao je. U ovom trenutku Grčka odvraća ilegalne migrante i to je jedini način kako se može spriječiti scenarij iz 2015. godine”, kazao je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je mjere čišćenja. “Svuda tamo gdje nema oboljelih dovoljne su mjere čišćenja sa uobičajenim sredstvima. U slučajevima da ima koronavirus onda treba obaviti dezinfekciju, ali o tome brinu nadležne službe”, kazao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić ponovila je da je za građane jako važno da peru ruke. “To je bitno, a masku treba nositi osoba koja je inficirana”.

Komentari