Nacionalni stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa

Foto: Tomislav Pavlek / POOL / HINA

Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novu mjeru oko koje će se svakako lomiti koplja – od ugostitelja će tražiti stišavanje glazbe u u kafićima, kako bi to pridonijelo smanjenju širenja koronavirusa.

Jutarnji list, naime, piše kako iz Nacionalnog stožera doznaje kako tamo smatraju da bi smanjenje decibela iz zvučnika ‘snizilo’ ton razgovora posjetitelja, o čemu ovisi kolika će biti snaga širenja virusa. Glasniji govor, tvrde, pojašava širenje koronavirusa, jer se on uglavnom širi kapljično, a dijelom i aerosolom, čemu pogoduje svaka vika.

Po hrvatskim zakonima, ugostiteljski objekti u kojima nije kao obveza u minimalnim uvjetima predviđena glazba, njezina buka može biti samo do 65 decibela što bi bila jačina prosječnog razgovora. No u stvarnosti je glazba ipak dosta glasnija.

U Stožeru drže kako će doći do suglasja s ugostiteljima jer u konačnici to i njima samima ide u korist s obzirom na to da u slučaju da se neki kafić registrira kao žarište može se zatvoriti na neko vrijeme, piše Jutarnji.



Komentari