Nacionalni stožer donio osam novih odluka, evo što je novo

Nacionalni stožer/Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je od zadnje sjednice Vlade Nacionalni stožer civilne zaštite donio osam odluka na nacionalnoj razini.

“Od 4. listopada na snagu stupaju tri odluke kojima je propisana obveza posjedovanja Covid potvrda ili testiranja na koronavirus. Ove odluke odnose se na uvođenje propisane posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja za zaposlenike u zdravstvenom sustavu i kod prijave pacijenata te za zaposlenike u djelatnostima socijalne skrbi, i to ako nemaju EU Covid potvrdu, uz obvezu testiranja najmanje dva puta u sedam dana. Svi koji imaju digitalnu Covid potvrdu ne moraju se testirati”, rekao je Božinović.

Prilikom dolaska na posao zdravstveni djelatnici ili pacijenti, njihova pratnja te zaposlenici u socijalnoj skrbi moraju EU digitalnu Covid potvrdu ili drugi dokaz predočiti ovlaštenoj osobi poslodavca.

“Ovdje treba napomenuti da odgovarajući drugi dokaz mogu predočiti svi koji zbog opravdanog razloga ne mogu dobiti EU Covid potvrdu, tj. oni koji su preboljeli Covid, a dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad devet mjeseci, koji su u obitelji imali Covid bolesnike i s kojima su imali kontakt, a bolest im nije dijagnosticirana laboratorijskim testom te su zbog toga proglašeni ‘vjerojatnim slučajevima’, oni kojima je bolest dijagnosticirana PCR testom prije više od šest mjeseci, a manje od devet mjeseci i oni koji su preboljeli bolest a ona im je dijagnosticirana brzim antigenskim testom, PCR-om ili su bili vjerojatan slučaj, a cijepljeni su jednom dozom unutar osam mjeseci od preboljenja te da nije prošlo više od devet mjeseci od primitka prve doze”, istaknuo je ministar.



Svaki navedeni slučaj dokazuje se određenim dokumentima.

To je potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite, a na temelju brzog antigenskog testa ili medicinske dokumentacije te nalazom PCR testa, kao i potvrdom o primitku jedne doze cjepiva.

Božinović je naglasio da se vodilo računa da se nikome ne onemogući zdravstvena zaštita, pa tako pacijenti dokaze ne moraju pružati kada se radi o hitnim slučajevima, zdravstvenu skrb zbog sumnje na Covid-19 ili potvrđene bolesti, te prilikom pružanja usluga na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

“Donijeto je i pet odluka kojima se do 15. listopada produljuju epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz i privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko granice, s tim da se kod odluke na granicama produžava rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana”, rekao je Božinović, objavio je Večernji list.

 

Komentari