Načelnik općine u BIH skratio radno vrijeme za Ramazan, ali ne i za kršćanski post

Foto: Screenshot

Iskušenja ovogodišnjeg Ramazanskog posta u Bosni i Hercegovini za muslimanske vjernike najlakše će, izgleda, podnijeti zaposleni u općinskoj administraciji Bosanskog Petrovca, koje je načelnik te općine, Mahmut Jukić, odlučio “počastiti” skraćenim radnim vremenom.

Iako je BiH, prema Ustavu, sekularna država, u kojoj su vjerska opredjeljenja isključivo privatna stvar, načelnik Bosanskog Petrovca, inače kadar SDA, odlučio je da u vrijeme jednomjesečnog posta muslimana, odnosno do Bajrama, koji je drugog svibnja; zaposlenim Bošnjacima u toj općini “skrati” radno vrijeme za puna dva sata.

Međutim, kako za bh. medije otkrivaju izvori iz općine Bosanski Petrovac, koji su inzistirali na anonimnosti, novo pravilo načelnika Jukića ne odnosi se na Srbe, odnosno pravoslavne vjernike zaposlene u općinskoj administraciji, koji također poste, čekajući pravoslavni Uskrs, 24. travnja.

“Naravno da nikom normalnom ne smeta što Bošnjaci poštuju i obilježavaju svoje vjerske praznike, ali je, najblaže rečeno, neobično to što je u općini Bosanski Petrovac, koja bi trebali poštivati sekularni karakter države, radno vrijeme Bošnjaka muslimana u općinskoj administraciji, dok traje Ramazan, skraćeno, od osam do 14 sati. U isto vrijeme, za pravoslavne Srbe, koji također rade u općini i isto tako poste, čekajući Vaskrs, radna satnica je ostala po starom, odnosno na poslu su dužni biti od sedam do 15.30”, ističu za spomenuti portal.



Oni, između ostalog, otkrivaju i da je, pored skraćenog radnog vremena, načelnik općine Mahmut Jukić svojim sunarodnjacima omogućio i još jedan, dodatni sat izbivanja s posla, u vrijeme održavanja muslimanske molitve (džume), koja traje od 12 do 13 sati.

 

Komentari