Načelnik Općine Lokve pijan vozio službeni auto i skrivio nesreću: Bio je to trenutak nesmotrenosti, na trenutak sam zaspao

Goran Mehkek / CROPIX

Petero članova Općinskog vijeća Lokava zatražilo je od predsjednika Općinskog vijeća hitno sazivanje sjednice Općinskog vijeća zbog, kako navode, “izvješća o prometnoj nezgodi koja se dogodila dana 25. kolovoza 2020. godine i kojom je prouzročena materijalna šteta Općini Lokve te eventualnog utvrđivanja političke odgovornosti općinskog načelnika”, piše Novi list.

Zahtjev je podnijelo četvero vijećnika HDZ-a – Sanja Beljan Brkić, Vladimir Habazin, Andrea Šafar i Danijel Miketek te nezavisna vijećnica Ella Sikirić.

U dopisu stoji:

“Raspolažemo podacima da je u noći 25. kolovoza 2020. godine, nakon održavanja svečane sjednice Općine Lokve na autocesti Rijeka-Zagreb, općinski načelnik Toni Štimac (SDP) neovlašteno upravljao službenim vozilom u vlasništvu Općine Lokve te neodgovornim ponašanjem izazvao prometnu nezgodu u kojoj je vozilo Opel Zafira razbijeno, čime je nastala materijalna šteta za Općinu Lokve.

Kao vijećnici nemamo nikakvih službenih podataka iz kojih bi se mogle utvrditi sve okolnosti događaja važne za odlučivanje, kako o materijalnoj šteti, tako i političkoj odgovornosti općinskog načelnika, a takvi podaci do danas nisu ni javno objavljeni. Stoga tražimo od predsjednika Vijeća Vida Arbanasa da zatraži izvješće o tom događaju od samog načelnika, odnosno od ovlaštenih tijela.

Izražavamo žaljenje što je do predmetnog događaja uopće došlo, ali i zadovoljstvo što nije došlo do tjelesnog ozljeđivanja ili težih posljedica za život. Međutim, svatko je dužan poštovati propise Republike Hrvatske i svatko mora odgovarati za svoje postupke, a osobito ako se radi o javnim osobama, odnosno dužnosnicima koji trebaju imati svijest o pojačanoj odgovornosti prema građanima. Stoga, ukoliko se utvrdi da je općinski načelnik svojim neodgovornim postupcima prouzročio prometnu nezgodu i time nanio štetu Općini Lokve, kao vijećnici zatražit ćemo utvrđivanje političke odgovornosti općinskog načelnika i podnošenje ostavke.”

Predsjednik Općinskog Vijeća Lokava Vid Arbanas odgovorio je da će udovoljiti njihovim traženjima te u zakonskom roku od 15 dana sazvati sjednicu Općinskog vijeća na kojoj će se raspravljati o njihovom zahtjevu.

Vozio pod utjecajem alkohola

Prozvani načelnik Općine Lokve Toni Štimac priznaje svoju pogrešku. Za Novi list je rekao kako se želi ispričati svojoj obitelji, kolegama i svim mještanima te da je svjestan da je pogriješio.

“Bio je to trenutak nesmotrenosti i prihvatit ću sve posljedice i odgovornost prema rješenju prometne policije te snositi sve sankcije sukladno zakonima. Smatram da je ovo što se dogodilo moj osobni propust, moja pogreška i spreman sam odgovarati za to i ni u kojem slučaju ne želim bježati od odgovornosti. Zbog radnih obveza i sastanka koji sam drugi dan ujutro imao u Rijeci, nakon završene svečane sjednice Općinskog vijeća krenuo sam prema roditeljskoj kući službenim automobilom i na tom putu dogodila se prometna nesreća u kojoj sam jedini sudionik bio ja. Na mjesto nesreće odmah su izašli policijski službenici te utvrdili okolnosti nesreće i vožnju pod utjecajem alkohola”, rekao je Štimac i dodao kako je inače službeni auto koristio samo za udaljenije relacije te da je za sve ostale poslovne susrete, sastanke i puteve koristio osobni automobil.

Štetu na službenom automobilu će sam platiti

“Toga dana, kao i dva tjedna prije, moj osobni automobil nalazio se na servisu u Zagrebu, i iz tog razloga za to putovanje prema Rijeci koristio sam službeno vozilo kojemu sam nanio materijalnu štetu te ću istu platiti osobno, tako da popravak, kao niti bilo koji drugi trošak vezan uz ovu prometnu nesreću, neće ići na teret općinskog proračuna”, rekao je.

Prepričao je i što se točno dogodilo te večeri:

“Oko 21 sat krenuo sam prema Rijeci. Nažalost, precijenio sam svoje mogućnosti i pred samim ulazom u Rijeku, nedaleko od Jadranskog galenskog laboratorija, na trenutak sam zaspao te zahvatio bankinu. Na svu sreću, u isti sam se tren probudio, zakočio i zaustavio auto u kojem se zračni jastuci nisu ni otvorili. Odmah sam pozvao policiju koja je stigla vrlo brzo i obavila svoj dio posla”, rekao je Štimac, naglasivši da nikada do sada nije napravio nijedan prometni prekršaj.

Komentari