Nabavljali umjetno gnojivo pa prevarili državu za 9,6 milijuna kuna

Ilustracija Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Uskok je u petak, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Duje Ljevara (53) i još osmero pripadnika zločinačke organizacije koja se bavila nabavom umjetnog gnojiva na koji nije plaćen PDV, čime je proračun oštećen za 9,6 milijuna kuna.

Ljevara, za kojeg je Uskok naveo samo inicijale, terete da je kao voditelj poslovanja četiri trgovačka društva u trgovanju umjetnim gnojivom, od 1. siječnja 2016. do 30. travnja 2018., u Hrvatskoj i Sloveniji povezao ostale osumnjičenike koji su preko Ljevarovih trgovačkih društava nabavljali umjetna gnojiva na koja nisu plaćali PDV.

Uskok precizira da je Ljevar u zločinačku organizaciju uključio jednu slovensku državljanku koja je u ime svojih trgovačkih društava, a prema Ljevarovim uputama, u Kutini kupovala umjetno gnojivo kao porezno oslobođene isporuku. Zatim je M. B. (58) u dogovoru s T. M. (29) organizirao prijevoz robe izravno od proizvođača do krajnjih kupaca u Hrvatskoj, a koje je pronalazio Ljevar.

Kako bi prikrili nezakonito pribavljanje robe bez plaćanja poreznih davanja, M. B. (58) i K. P. (46) su prateću dokumentaciju o prijevozu robe preuzimali od prijevoznika i dostavljali ih poštom slovenskoj državljanki koja ih je ovjeravala pečatima svojih društava. Uz to, slovenska državljanka je prema Ljevarovim uputama ispostavljala neistinite račune i međunarodne tovarne listove o prodaju umjetnih gnojiva društvima u kojima je Ljevar bio stvarni voditelj. Na taj način su okrivljenici lažno prikazivali da je roba zaprimljena na području Slovenije prodana i isporučena navedenim trgovačkim društvima u Hrvatskoj.



Uskok dodaje da su potom D. P. B. (35), R. R. (44), B. M. (69) i A. H. (47) kupcima ispostavljali račune o prodaji umjetnog gnojiva s obračunatim PDV-om, a koje je izrađivao T. M. (29), koji je u ime tih društava podmirivao i troškove prijevoza robe kupcima. Kako bi izbjegli upaltu PDV-a u proračun, okrivljenici su neistinito prikazali da trgovačka društva na čiji je račun uplaćen novac ostvaruju pravo na povrat PDV-a u iznosima koji premašuju obveze uplate PDV-a nastale prodajom umjetnih gnojiva. Na taj način su sebi pribavili 9,6 milijuna kuna, koje su međusobno podijelili.

Uskok je priopćio da je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist.

Duju Ljevara je Uskok početkom veljače prošle godine osumnjičio da je kao pripadnik 14-člane skupine utajivača PDV-a na uvozu i preprodaji čeličnih armatura oštetio državni proračun za 74,4 milijuna kuna.

Komentari