Na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno suđenje za Loru

Na Županijskom sudu u Splitu u petak je nastavljeno objedinjeno suđenje za Loru I i Loru II u kojima su optuženi Tomislav Duić i Emilijo Bungur.

Bivšem šefu Vojno-istražnog centra Lora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudi se za ratni zločin nad civilima koji je počinjen u Ratnoj luci Lora početkom rata.

Odvjetnik Hrvoje Alajbeg koji zastupa optuženog Duića danas je sucu Vladimiru Živaljiću dao daljnje dokazne prijedloge predloživši da se na sudu saslušaju već osuđeni u tom predmetu i to Josip Bikić, Davor Banić te Miljenko Bajić što je sud prihvatio i sljedeće ročište zakazao za 28. prosinca.

Na suđenju je bila i supruga Emilija Bungura koja je po tko zna koji put izrazila nezadovoljstvo trajanjem postupka, ali i saslušavanjem ratnih zločinaca koji su, kako je rekla, dobili ulogu svjedoka. Njen suprug Emilijo je sudu predložio da se pregleda stručni rad Josipa Jurčevića vezan za slučaj Lora iz 2011. o čemu će sud tek odlučiti.



– Ova sramota traje 21 godinu. Normalno da je ovo sramota za svakog malog čovjeka. Svakome neka se sudi ako je nešto napravio, ali po zakonu i na temelju dokaza. No ovo je jedan montirani politički postupak koji traje 21 godinu”, kazala je Jagoda Bungur.

U postupku Lora 1 oboje su bili pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Tomislav Duić dobio osam godina zatvora, a Emilio Bungur šest godina. Suđenje za Loru 1 je ponovljeno, a onda nakon nekog vremena na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet zajedno s Lorom 2.

Krajem siječnja 2017. godine ta su dva predmeta razdvojena. Duiću i Bunguru se sada sudi u obnovljenom postupku jer su oboje u vrijeme suđenja bili u bijegu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

Komentari