Na zagrebačkom Velesajmu cijepljeno samo 797 osoba, većinu dana liječnici i medicinske sestre besposleno čekali da se netko pojavi

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon ogromnih gužvi kojima smo svjedočili prije nekoliko tjedana, glavni punkt za cijepljenje protiv koronavirusa na zagrebačkom Velesajmu u subotu je bio gotovo potpuno prazan.

Brojni liječnici i medicinske sestre, unatoč javnom pozivu građanima da se bez prethodne najave i narudžbe mogu doći cijepiti Pfizerovim cjepivom, veći dio dana su bespoleno sjedili i čekali građane, koji nisu pokazali velik interes.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Zvonimir Šostar, potvrdio kako u subotu nije bilo velikog interesa te da je cijepljeno samo 797 građana.

“Gotovo svi koji su se došli cijepiti, došli su na početku radnog dana kako bi izbjegli vrućine. S druge strane, vjerojatno je dobar dio naših sugrađana otišao na more”, rekao je Šostar.


Iako je, ističe, Zagreb među gradovima koji imaju najveći udio cijepljenih u zemlji, nisu zadovoljni jer se mlađa populacija nije cijepila.

“Početkom tjedna zato imamo sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te ćemo mu predložiti kampanju koja će se prvenstveno odnositi na mlade”, najavio je Šostar.

Podaci od petka govore kako je najveći obuhvat cijepljenjem prvom dozom unutar Hrvatske postignut u Zagrebu i iznosi 44,1 posto ukupnog stanovništva, odnosno 53,6 posto odraslog stanovništva, a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu također u Zagrebu, i to 34,9 posto ukupnog, odnosno 42,4 posto odraslog stanovništva.

Cilj Hrvatske bio je cijepiti 55 posto odraslog stanovništva do kraja lipnja, što do danas nije uspjelo niti jednoj županiji, a najviše mu se približio upravo Zagreb. Neke županije još nisu dostigle ni trećinu cijepljenih barem jednom dozom, piše Jutarnji list.

Komentari