Na summit NATO-a 14. lipnja u Bruxellesu ide predsjednik Milanović

Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković složili su se tko će od njih dvoje ići na summit NATO-a 14. lipnja u Bruxellesu, na koji dolazi i američki predsjednik Joe Biden.

Dan nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio datum prvog okupljanja savezničkih lidera od izbijanja globalne pandemije i od promjene predsjednika u Washingtonu, iz Ureda predsjednika Republike na naš je upit odgovoreno da će Hrvatsku ondje predstavljati Zoran Milanović, a to nam je potvrđeno i iz Ureda predsjednika Vlade.

Odluke će se ticati proračuna “Donijet ćemo odluke koje se tiču naše sadržajne i budućnosti okrenute ‘agende NATO 2030.’ kako bismo se nosili s izazovima današnjice i sutrašnjice: agresivnim postupcima Rusije, opasnošću od terorizma, kibernetičkim napadima, rastućim i remetilačkim tehnologijama, utjecajem klimatskih promjena na sigurnost, i usponom Kine”, dodao je glavni tajnik NATO-a.

Očekuje se, dakle, da će 14. lipnja biti donesene bitne odluke o novom političkom kosturu NATO-a, na koji će poslije trebati nadodati i mišiće, odnosno konkretna financijska sredstva svih država saveznica. Tako da će se odluke koje se donose ticati državnog proračuna, a slijedom toga i Vlade i premijera.



“Na summit NATO-a ide predsjednik Republike Zoran Milanović”, odgovorio nam je glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić.

Zoran Milanović, provjereno – odgovorio je i glasnogovornik Vlade Marko Milić. Premijer Plenković bio je na posljednjem summitu u Londonu 2019., prije toga na nekoliko summita bila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dok je Zoran Milanović bio kao premijer na summitu NATO-a 2012. u Chicagu.

Bidenov dolazak u Bruxelles bit će iskorišten kao još jedna, ovaj put fizička prilika za simboličnu obnovu predanosti Amerike jačanju suradnje sa saveznicima, a osim okupljanja u NATO-u, razgovara se i o mogućnosti summita u formatu NATO – EU, odnosno sastanka Bidena s članovima Europskog vijeća. Nisu sve članice EU ujedno članice NATO-a, a u zemljama poput Hrvatske nije ista osoba ta koja predstavlja zemlju na sastancima na vrhu u NATO-u i u EU, piše Večernji list.

 

Komentari