NA SNAZI OD PONEDJELJKA Božinović obavijestio javnost o novim mjerama protiv koronavirusa

screenshot

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak obraćaju se javnosti na konferenciji za medije u Banskim dvorima kako bi javnost izvijestili o novim mjerama protiv korona virusa.

Javnosti se najprije obratio Božinović.

“Kao što smo najavili, dogovorili smo se unutar stožera u nekim odlukama”, započeo je Božinović. Istaknuo bih da smo posljednjih dana u kontaktu s županijskim stožerima. Prije svega, stožer Splitsko-dalmatinske, Istarske… U skladu s njihovim preporukama, došli smo do rješenja koja će na snagu stupiti u ponedjeljak. Zabranila bi se javna okupljanja za više od 50 osoba. Zabrana svih javnih okupljanja u prostorima s više od 25 osoba. Izuzetak su privatne svečanosti s Covid potvrdama, tu može biti do 50 ljudi

Što se tiče ugostiteljskih objekata podsjetio je na mjere koje su već na snazi. “Ograničio bi se broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Što se tiče zatvorenih prostora, moglo bi biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenome 40. Pojačala bi se uporaba medicinskih maski, bila bi obaveza i na vjerskim obredima, umjetničkim izvedbama i programima, izložbama”, rekao je.



Također, treća vrsta mjera odnosi se na obvezu za poslodavce da se organizira rad od kuće kada god je to moguće.

Glavni cilj je, kaže, smanjiti širenje nove varijante. “Činimo sve kako bismo usporili širenje. Svi kojima je potrebna je zdravstvena zaštita je dobiju”, poručio je.

Hoće li se povećavati kapaciteti za testiranje. Capak je rekao: “Još nismo na maksimalnom kapacitetu. Neke županije imaju manje, a neke veće kapacitete. Mi smo na dvije trećine što se tiče PCR-a. Radimo na tome da pojačamo kapacitete za brze antigenske testove. Tu imamo ogromne kapacitete, to smo dokazali u turističkoj sezoni. Imamo više od 1000 subjekata koji obavljaju testiranja. Radimo na tome da bude uz uputnicu te da se prizna kao dijagnostički test”.

Razmišlja li se o proširenju upotrebe Covid potvrda: “Naglasio bih činjenicu, vidim da to dobro pratite, svakodnevno ima barem nekoliko relevantnih analiza što sve ovo znači. Omikron je izazvao jednu novu situaciju, teško možemo uspoređivati, sa svime što smo imali kao neka rješenja do sada. Ostaje ono glavno, ostaje da se treba pridržavati mjera, nositi maske. Oni koji su se cijepili, u velikoj mjeri su zaštićeni. To bi se trebalo ponavljati kao poruka”.

Omikron, kakva je situacija s time, zanimalo je novinare. Uz to, spomenuli su i broj ljudi na respiratoru, prenosi Direktno.hr.

“Mi smo do srijede imali pad hospitaliziranih. U srijedu smo prvi puta imali za tri više hospitaliziranih na dan ranije. Kako nam sada počinje peti val, može nam se dogoditi da za nekoliko dana biti jedan plato, a da će broj pratiti broj novozaraženih. Što se tiče broja omikrona, još uvijek nije dominantan kod nas. Mi smo u ECDC poslali 1100 uzoraka, bilo ih je tri. Kasnije smo sami provodili screeninge, u utorak smo već imali 80 posto omikrona među pozitivnima. U Splitu smo utvrdili oko 30 posto. Omikron vrlo brzo raste, strahovito se brzo širi. Očekujemo da imamo dominaciju”, odgovorio je Capak.

Došlo je do nestašice cjepiva u Primorsko-goranskoj županiji.

“Mogu reći da smo imali izvrsnu suradnju s Pfizerom koji je uvijek bio na visini. Dogodilo se da oni nisu isporučili 149 tisuća doza. Saznali smo kasnije da su imali tehničkih problema, dobili smo obavijest da će nam to u srijedu isporučiti. Prezeli smo ih u Ljubljani, mislim da su danas sve županije dobile. U ovome trenutku, mislim da nema županije koja nije dobila tražene doze”, odgovara Capak.

Nova saznanja o istrazi u Beogradu. “Srpska policija provodi kriminalističko istraživanje. Siguran sam da će komunicirati u trenutku kada će imati nešto za javnost”, rekao je Božinović.

 

Komentari